Last van een herfstdip?

De herfstdip: een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voor sommigen totaal niet waarneembaar, laat staan herkenbaar. Voor anderen een terugkerend patroon. De zon is niet meer zo opvallend aanwezig, de zwoele zomer met al z’n intense aantrekkingskracht ligt achter ons en maakt plaats voor regen, wind, minder weerstand en treurig afvallende blaadjes. De herfstdip. Niet fijn. Maar kunnen we het ook omzetten naar iets positiefs? Absoluut!

In de eerste plaats is het natuurlijk geen overgang van de één op de andere dag waarbij pats-boem-het knopje van het zonlicht “uit” wordt gezet, en waarbij de bomen al kaal zijn terwijl we net de laatste slok van onze zomercocktail opdrinken. Al leek het dit jaar, gezien het weer althans, wel zo te zijn. En terwijl we onze regenjassen tevoorschijn halen en de paraplu voor onze neus weg waait, vragen we ons af wie dit seizoen in godsnaam bedacht heeft, belangrijk nog, hoe we er zo snel mogelijk weer uit kunnen komen..

Maar juist die geleidelijke overgang laat ons zien, dat er een fase aan is gekomen van “loslaten”. Letterlijk. Er komt een nieuwe fase aan en dat betekent: afscheid nemen van de oude fase. Op spiritueel gebied wordt het vaak aangeduid met yin (ingetogen, teruggekeerd) versus yang (uitbundig, levendig). En of je nu spiritueel aangelegd bent of niet; iedereen begrijpt dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en een cirkel vormen. Het één zorgt er dus voor dat het ander altijd terug komt.

Afijn, maar wat kún je hier nu mee? Betekent dit dat je gehuld in een deken met een mok choco de hele dag op de bank naar de regen moet gaan zitten turen? Misschien.. Of kruip je nu achter je laptop om de eerste de beste getaway vakantie naar de zon te boeken? Of de hele dag schamper glimlachend proberen je gevoel te onderdrukken? Don’t know about that…

Het klinkt misschien niet logisch, maar er zíjn manieren die jou kunnen helpen, die je lekker(der) in je vel laten voelen. De eerste stap heb je hierboven eigenlijk al gevonden; loslaten. Met een goed gevoel kijk je terug op een fantastische zomer vol avonturen en mooie momenten. Onder het mom: stoppen op het hoogtepunt, is het dus nu tijd voor inkeer, reflectie en het stellen van nieuwe doelen. Zie daar…de herfst! Het seizoen bij uitstek om hier, bewust dan wel onbewust, mee aan de slag te gaan.

En als je dan toch tot inkeer gekomen bent en je hersens kraken van al die zelfreflectie, steek dan meteen even die stoffige houtkachel weer es aan. Maak jezelf een grote pot koffie, open die coffeehouse-playlist op je Spotify voor passende muziek en..als het even kan…ga naar buiten. Pak nog even wat zonnestralen (eerlijk is eerlijk, je waardeert de zon meer als hij niet in overvloed is), koop een mooie regenjas (jazeker, die zijn er echt) en snuif de frisheid van de lucht en de gevallen bladeren op. Echt waar, de herfst is best te pruimen. En om toch maar een beetje spiritueel te blijven; als jij de herfst omarmt, omarmt de herfst jou ook!