Kwetsbaarheid is ingewikkeld maar dat betekent niet dat je het verkeerd doet

Sommige mensen hebben er geen moeite mee en anderen doen het nooit: zich kwetsbaar opstellen. Waar de een zich alleen kwetsbaar opstelt bij bepaalde personen, vindt de ander het geen probleem om ook in grote groepen kwetsbaarheid te tonen. Toch gaat het laten zien van je kwetsbare kant niet zonder slag of stoot. Deze emotionele blootstelling maakt indruk. Op anderen maar vooral op jezelf.

Deze indruk kan je verward, leeggezogen en ongemakkelijk achterlaten. Je denkt dat je iets fout doet, terwijl dit absoluut niet het geval is. Maarja… kwetsbaarheid tonen maakt kwetsbaar en onzeker. Toch speelt kwetsbaarheid een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Samen moeten we de wereld een stukje mooier en duurzamer maken op een toegankelijke en fijne manier. Kwetsbaarheid versimpelt dit proces want meer dan al het andere daagt kwetsbaarheid je uit om grenzen te verleggen, om gedachten te delen en toe te geven waarom jij dingen doet zoals je ze doet.

Niemand zegt dat dit makkelijk is. Ieder mens is bang om bekritiseerd te worden, om de stem in het hoofd werkelijk te laten spreken. Saying things out loud vergt lef. Vooral op momenten waarvan je denkt dat jouw gedachte wel eens misplaats kan zijn. Je gaat vanzelf denken dat je ‘verkeerd’ denkt terwijl dit niet gezegd is. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je er beledigende dingen uit gaat flappen maar openheid naar personen die jouw vertrouwen verdienen, dat is belangrijk. Voor de een geldt dit meer dan voor de ander. Als jij als influencer mensen inspireert is het eerlijker als je niet alleen maar ‘de mooie dingen’ van het leven laat zien maar juist je kwetsbaarheid. In andere beroepen is dit stukken minder van toepassing maar misschien heb je dan de behoefte om jezelf kwetsbaar op te stellen bij geliefden omdat je je op je werk al moet inhouden.

Deel gevoelens vanuit je hart
Je mag best selectief zijn met wie je welke gedachten en gevoelens deelt. Als de dingen die je deelt maar oprecht zijn. Écht. Tegenwoordig is authenticiteit een zeldzaam goed en dat heeft ook weer te maken met kwetsbaarheid. Mensen durven zichzelf niet op een echte manier te laten zien omdat de maakbare wereld zo ver bij ze vandaan ligt. Hierdoor ga je je minderwaardig voelen. Denk aan Instagram, al die knappe plaatjes. Ja. Een grote nepwereld… want de beelden die je daar ziet, zijn zorgvuldig gecureerd en bewerkt. Er zijn maar weinig Instagrammers die hun échte leven tonen en dat is oké. Als je je maar niet laat leiden door dit soort verschijnselen want ze stellen zich niet kwetsbaar op. Juist op deze plek kun je je kwetsbaarheden verhullen.

Kwetsbaarheid draait niet om de uitkomst maar om het proces
Voel je vooral niet geroepen om ook stories te delen die je liever niet wilt delen. Niks moet. Dat is het vooral met kwetsbaarheid… je kunt het niet forceren. Het is naar als je het gevoel hebt dat je ook moet posten wat je allemaal in jouw privé leven doet terwijl je dit niet wilt delen. Kwetsbaarheid is iets heel intiems en daarom moet je jouw kwetsbaarheid niet met die van een ander vergelijken. Zeker in deze tijd is kwetsbaarheid iets om zorgvuldig mee om te gaan, anders loop je jezelf voorbij. Veel mensen strugglen hiermee omdat het ‘een ding’ is geworden. Terwijl kwetsbaarheid in feite gaat over eerlijkheid. Eerlijk zijn tegen jezelf, eerlijk zijn in je relatie of eerlijk zijn in je werk. Het durven uitspreken van jouw gevoelens, normen en waarden. Dát is kwetsbaarheid. Daar heb je geen Social Media voor nodig, alleen een goede band met de mensen om je heen, respect voor anderen en voor jezelf. Als je hierover beschikt kan kwetsbaarheid geen kwaad. Wees zo kwetsbaar als jij dat zelf nodig vindt, forceer het niet en onthoud dat het een mooie manier is om jezelf uit te dagen in het leven. Het is een krachtige tool waarmee jij impact maakt op jouw leven maar ook dat van anderen. Kwetsbaarheid brengt je stapjes vooruit.