De kracht van het nu; leven als slaaf van je geest

Sta jij wel eens stil bij het nu? Wat je NU voelt bijvoorbeeld. Of denk je vaak aan morgen. Of misschien wel juist aan gisteren. Dan ben je volgens Eckhart Tolle een slaaf van je geest. Maar wat is leven in het nu eigenlijk? En hoe doe je dat? Robin van Enfait zocht het uit. 

‘De kracht van het Nu’ is een boek van Eckhart Tolle. Wereldberoemd, nadat het jaren geleden door Oprah werd benoemd tot must read. Maar wat is de kracht van het nu eigenlijk? Leven wij echt allen als slaven van onze geest?

Volgens Tolle is de kracht van het nu, het zijn. NU leven. Dus niet leven met met je geest leven. Volgens Tolle zijn wij allen slaven van onze geest, doordat wij denken dat wij onze geest zijn. Onze gedachtes. Maar dat is slechts een illusie. In plaats van de controle hebben over onze gedachtes, heeft onze geest controle over jou. Jij bent niet je gedachtes. Jij bent nu. Jij bent de adem die door je lijf voert. De wind op je huid en door je haren. En hopelijk de glimlach op je gezicht.

Nu zijn er geen problemen. Überhaupt zijn er geen problemen, slechts situaties. Dat vind ik wel een mooie gedachte. Het benaderen van, wat wij normaliter een probleem zouden noemen, als een situatie. Wellicht een uitdagende situatie, dat kan! Maar denken in problemen is altijd beginnen bij een negatief uitgangspunt. Door te leven in het nu en dus te leven is mogelijkheden (nu is alles mogelijk!), zal je zoveel meer kansen zien. Dat geloof ik wel.

En ander mooi punt wat Tolle maakt, gaat over het leven met tijd. Door te leven in het nu, moet je het begrip ’tijd’ loslaten. Wat is tijd? Tijd is niets. Nu ben jij wie je nu bent. Nu voel jij wat je nu voelt. Vroeger en morgen is niet nu. Dit slaat op het loslaten van je verleden, maar ook van de toekomst. Je niet vasthouden aan bepaalde gedachtes, maar ervaren wat er nu gebeurt. ‘Maar mijn verleden en mijn toekomst bepalen toch wie ik ben? Mijn verleden heeft mij gemaakt tot de persoon wie ik vandaag ben en mijn ambities voor de toekomst ook!’ ik hoor het je denken. Ook ik had deze gedachte toen ik het boek las. Toch begrijp ik ook wat Tolle bedoelt. De keuzes die je vandaag maakt, komen misschien door ervaring vanuit ’toen’. Maar nu (op dit moment terwijl je dit artikel leest) ben jij niet je verleden. In het verleden, was je ook in het nu. Alleen toen wist je het nog niet. Dit geldt ook voor de toekomst. Morgen is morgen, morgen is niet vandaag. Dus vandaag ga je leven in morgen, terwijl morgen nog moet komen en vandaag straks weer voorbij is? (volg je me nog?) Dat is toch eigenlijk heel gek. Dat is bijna net zo gek als een ijsje bestellen om vervolgens op het zelfde moment naar de supermarkt te gaan en te bedenken welk ijsje je morgen gaat eten. Zonder het ijsje nu eigenlijk geproefd te hebben. Gek!

Oké, leven in het nu. Dat klinkt inmiddels best wel logisch. Maar hoe doe je dat dan? Het begint bij bewustwording. Alleen de realisatie is al een goed begin. Probeer je gedachtes eens te aanschouwen. Zonder oordeel of label, maar gewoon door te observeren. Tolle geeft een hele mooie opdracht in zijn boek; sluit je ogen en observeer eens wat de eerste gedachte is die in je hoofd opkomt. Duurt het even? Dat kan kloppen! Dit was al een kleine stap naar vrij zijn van je geest. Een andere oefening is door je adem te observeren. Voel hoe de adem door je neus je lijf naar binnen stroomt. Hoe het langs je borst doorstroomt naar je buik. Hoe je buik en je borst worden opgetild door de kracht van de adem. En voel ook hoe de adem je lijf weer verlaat. Door je buik, langs je borst, zo je neus weer uit. Door dit af en toe te herhalen op momenten dat je voelt dat je de controle over je eigen geest weer kwijt bent. Help je jezelf weer even in het nu.

Benieuwd geworden naar ‘De kracht van het nu’? Het boek is gelukkig bij iedere boekenwinkel in Nederland te koop. Een aanrader voor iedereen die bewuster wil leven.

Lees ook: Onrust betekent vaak dat je onvoldoende uitademt