Kortje lontje bij partner. Wanneer hij of zij ontploft om niks

Ken je het gevoel dat je thuis op je tenen moet lopen omdat de ander weleens ontploft om niks? Heel vervelend! Hij of zij loopt waarschijnlijk al een tijdje te tobben en raakt gefrustreerd door opgekropte irritaties. Hierdoor schiet je partner bij het minste geringste uit zijn slof en krijg jij een bak ellende over je heen.

Het gevoel dat je partner ‘om niets’ boos kan worden is geen prettig gevoel. Je voelt je onprettig in je eigen huis omdat je niet eens durft te vragen of de ander bijvoorbeeld het vuil buiten wil zitten. Normale dingen worden opeens minder normaal en jij bent niet de enige die hiermee zit. Waarschijnlijk heeft jouw partner het idee dat hij of zij de situatie niet onder controle heeft, of erger: dat hij of zij zichzelf niet onder controle heeft. Woede uitbarstingen komen vaak voort uit gevoelens van onmacht maar ze kunnen wel zorgen voor onherstelbare schade in jullie relatie.

Irritatie en spanning zuigen energie en de sfeer in huis zal hier dan ook erg onder lijden. Jullie willen wel dat het weer ‘normaal’ wordt maar hoe dan? Het zou fijn zijn als jouw partner zijn irritatie niet op jou zou afreageren maar vaak kan hij of zij er niks aan doen. Als jij een opmerking maakt waarin hij of zij een oordeel of afkeur denkt te horen, barst de bom. Je partner kan erg onredelijk worden en dit kan er zelfs voor zorgen dat de relatie dood bloeit. Want deze situatie houdt niemand lang vol. Jij loopt op je tenen, maakt je klein en wordt stilletjes om een volgende uitbarsting te voorkomen.

De oorzaak van een kort lontje
Er zijn personen die van nature sneller uit de slof schieten dan dat iemand dat normaal gesproken zou doen. Maar vaker zijn het andere factoren die ervoor zorgen dat opgekropte frustraties zich uiten in woede uitbarstingen. Als je partner niet lekker in zijn vel zit is hij of zij bijvoorbeeld geneigd om anders te reageren dan dat je zou willen. Opgekropte emoties, onzekerheid, druk van buitenaf en moeite met grenzen stellen kunnen leiden tot een burn-out. Wanneer het stresssysteem overuren draait is de persoon in kwestie constant alert en aan het opletten of er bedreigingen op de loer liggen. Opmerkingen die op ze afkomen ervaren ze al snel als negatief en het systeem lijkt het een goed idee om daar meteen heftig op te reageren.

Het probleem zit tussen de oren
Zelfs als er geen echte bedreiging is, worden dingen toch gezien als een aanval. Dit komt omdat het onderscheid tussen de werkelijkheid en eigen interpretatie niet meer gemaakt kan worden. Je partner reageert dus op wat hij of zij denkt dat er bedoeld wordt. Als het hoofd vol zit, is luisteren moeilijker. Wanneer iemand niet goed luistert en weinig geduld heeft, gaan de gedachten een eigen leven lijden. Hierdoor voelt de persoon in kwestie zich altijd aangevallen ook als dit niet het geval is.

Zoek naar de oorzaak
Woede uitbarstingen komen dus bijna altijd ergens vandaan. Wie weet ben je in het verleden vaak teleurgesteld, heb je van jongs af aan geleerd om boosheid weg te stoppen, heb je een laag zelfbeeld en wordt dat nu op de partner geprojecteerd. Of de werkdruk is te hoog waardoor je thuis de meest normale situaties niet meer kunt handelen. Voor mensen met een extreem kort lontje is het belangrijk om te achterhalen waar dit korte lontje vandaan komt. Als je weet waar de oorzaak ligt, kun je beter je grenzen aangeven en genuanceerder denken. Boosheid uiten mag maar het is niet de bedoeling dat het relaties kapot maakt. Pak de oorzaak aan, zoek hulp en maak de relatie weer wat luchtiger.