Kombucha: wat is het en waarom moet je het NU drinken?

Wij hebben deze week een nieuw drankje ontdekt, en OMG het smaakt heerlijk! Waarom wij juist dit drankje probeerden? Omdat het schijnbaar een wonderdrank is. We bedoelen: mega gezond en als je eraan gewend bent ook best lekker.

Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt van water, zwarte (of groene) thee, suiker en SCOBY. Dit laatste is een komucha-zwam die je hier koopt of kunt krijgen van iemand die regelmatig Kombucha maakt. Het drankje is rijk aan probiotica en heeft ontelbaar veel gezondheidsvoordelen. Het is goed voor de darmflora en voor het immuunsysteem.

Lees ook: 3 x lenterecepten van Vegadutchie die ook detox-proof zijn.

1. Het is dé perfecte detox-kuur
Er zijn onderzoeken geweest waarbij de urine van proefpersonen is onderzocht vóór- en na het drinken van kombucha. De urine na het drinken van Kombucha bevatte sporen van zware metalen en organische giffen zoals kwik en lood. Het helpt het lichaam dus om afvalstoffen af te voeren, mits je daar genoeg water bij drinkt. Dit ontgiften kan komen door het glucuronzuur wat klinisch-biologen in kombucha ontdekten, ditzelfde stofje zit ook in de lever en helpt het lichaam met het afvoeren van afvalstoffen.

2. Het verkleint de kans op infecties
Kombucha werkt schimmels en infecties in jouw lichaam weg omdat het drankje antibiotische eigenschappen heeft. Omdat de werkende stoffen van Kombucha via jouw bloed door het hele lichaam verspreid worden, heb je er veel baat bij. Je afweersysteem wordt sterker en je immuniteit tegen infectieziekten wordt beter.

3. Het stimuleert de darmen
Slechte stoelgang? Kombucha helpt je hier vanaf. De hogere zuren die in Kombucha zitten worden namelijk niet opgenomen in het bloed, en komen dus in de darmen terecht. Hier stimuleren ze de darmperistalstiek waardoor je in het begin zelfs diarree kunt krijgen. Voorkom dit door de inname van Kombucha in het begin te beperken.