Dit is waarom spontane afspraken leuker zijn dan vooraf ingeplande

Aan de ene kant ben ik heel organisatorisch, wil ik alles plannen en weet ik op zondag al hoe de rest van mijn week eruit ziet. Anderzijds ben ik ook weer helemaal niet zo. Want ik vind het bloedirritant als ik elke avond vol gepland zit. Zonde! Want dan is er geen ruimte voor spontane acties (of voor me-time) en dat zijn vaak de leukste!

Onverwachts een wijntje drinken of een wandeling maken, I love it. Het zijn de spontane uitjes die altijd vanzelf gaan en volgens onderzoek van de Fisher College of Business van de Universiteit van Ohia is dit ook écht zo. Spontane uitjes worden leuker ervaren als de niet spontane.

Reeds geplande etentjes, borrels of andere activiteiten staan vast, iemand verwacht dat je komt. Zeg nu eens eerlijk: hoe vaak heb jij gedacht: ‘ik heb er eigenlijk niet zo’n zin in.’ Voel je vooral niet schuldig want iedereen denkt dit weleens. Als iets vooraf ingepland wordt, voelt de afspraak meer als een verplichting.

Dit bleek ook uit een onderzoek onder ruim tweehonderd volwassenen. Ze moesten zich voorstellen dat ze de volgende dat ze over een uur opeens een leuk uitje hadden met vrienden. Een andere groep had dit zelfde uitje pas een dag later, morgen dus. De mensen die een uur later al de hort op mochten, hadden liever niet geweten wat ze gingen doen. De groep die de volgende dag pas plannen had, maakte het allemaal niet zoveel uit. Hieruit blijkt dat een ‘verplichte’ activiteit je geen gevoel van vrijheid geeft, een onverwachtse afspraak waar nog niks over besproken is, voelt wel zo. Lang leve de spontaniteit! Plan je agenda vooral niet bomvol zodat er ruimte blijft voor onverwachtse dingen, dan is het leven luchtiger.

Lees ook: zo maak je een vegan cheesecake!