Dit is waarom sommige vrouwen baby’s NIET leuk vinden

Steeds vaker word je met baby’s geconfronteerd. Hoe ouder je wordt, hoe meer vriendinnen en collega’s eraan beginnen. Jij niet. Sterker nog: gek word je van al die baby’s die je om de oren vliegen. Je huivert als je verhalen over een bevalling hoort en kijkt met afkeer naar de vers geboren nieuwelingen. Terwijl iedereen ‘oeehh’ en ‘aahww’ roept denk jij: wat een verschrikkelijke mormels! Je vindt er niks aan.

Alle baby’s die voorbij komen vind jij alles behalve knap. Toch zie jij dat alle mensen vrolijk lieve woorden delen zoals: cutie, schattig en mooi! HOEZO MOOI? Ben jij de enige die deze baby’s verschrikkelijk vindt? De dikke beentjes. De kreukels in het gezicht. Het weinige haar. Hoezo vind jij dit niet leuk? Is er iets mis? Nee hoor!

Wel of geen liefhebber
Er is namelijk een evolutionaire reden waarom mensen baby’s wél of niet schattig vinden. Onderzoeker Konrad Lorenz heeft in 1943 ontdekt dat baby’s die er schattig uitzien meer kans hebben om te overleven. Om eerlijk te zijn zijn baby’s super kwetsbaar en afhankelijk van volwassenen. Stel dat alle volwassen een afkeer tegen baby’s zouden hebben, dan werd de mens een uitstervend ras. Om te overleven MOETEN baby’s er dus wel schattig uitzien. Vandaar het grote ronde hoofd op een veel te kleine romp, de grote ogen en ronde volle wangen, een rond lijfje en elastieken lichaamsdelen. Als jij baby’s NIET schattig vindt, ben jij niet gevoelig voor deze uiterlijke kenmerken maar worden jouw gevoelens overheerst door een ander soort emotie namelijk: afkeer. Hoe schattig baby’s ook zijn, ze zijn ook afhankelijk en een beetje vies. Ze poepen, plassen en zijn regelmatig ziek. Als jij nog niet aan baby’s toe bent, overheersen gevoelens van smerigheid. Je gaat toch niet voor je lol poepluiers verschonen? Uit zelfbescherming houd je ze daarom liever op afstand.

Hormonen zorgen voor een ommekeer
In feite verschoont niemand voor z’n lol poepluiers, totdat er bepaalde hormonen worden aangemaakt. De natuur zorgt ervoor dat je je klaar maakt voor een baby. Echt waar. Als je ze nu niet leuk vindt, is de kans groot dat dit in de toekomst wél het geval is. Op dit moment ben je er gewoon nog niet aan toe.