Dit is waarom je iedere dag zou moeten dansen

Dansen, we doen het bijna nooit en dat is zonde. Momenten waarop jij jouw moves laat zien, mogen geen uitzondering zijn. Eigenlijk moet je iedere dag een dansje wagen, al is het thuis, in de huiskamer…

Vroeger deed ik het regelmatig: muziek aan en dansen. Gewoon in de huiskamer van ons piepkleine studentenhuis waar ik met drie vriendinnen woonde. Misschien met een paar slokken wijn achter de kiezen gingen we he-le-maal los. Op de vloer, op de bank… als we maar bezig waren. Tijdens mijn reis in Bali kwam ik weer in aanraking met ‘vrij dansen’. Ik dacht dat ik een yogales geboekt had maar deze kreeg opeens een hele andere wending. In shock was ik toen ik hoorde dat we random mensen moesten knuffelen, preuts als ik was liep ik giechelend de zaal door. Griezelig vond ik het, al die mannen met lange haren en ontblote bovenlijven die op je af kwamen om te huggen. Daarna begon de muziek en moesten we ons laten meezwepen door het ritme. Vreemd maar fijn.

Uit je hoofd, in je lichaam
Dansen is dé manier om je gedachten voor een kort moment los te laten, omdat je intuïtief met je lichaam bezig bent, komt er ruimte in jouw hoofd. In veel culturen dansen mensen om negatieve energieën los te laten. Over de hele wereld wordt er tegenwoordig danstherapie gegeven, een therapeutische manier om verandering, verwerking of acceptatie te stimuleren. Het is een creatieve en leuke manier om van lichamelijke klachten, onzekerheid, angst en spanningsklachten of depressieve klachten af te komen.

Endorfine
Van dansen wordt je oprecht gelukkig, dit komt door het geluksstofje endorfine. Als je dans maak je meer endorfine aan en dat wil je toch? Meestal dans je op muziek, ook van muziek wordt je geluksgevoel gestimuleerd. Ben je niet zo ritmisch aangelegd? Geen zorgen. Dansen draait niet alleen maar om goede dans-skills. Het is vooral een manier om je happy in de vel te voelen dus hop hop, voetjes van de vloer!