Dit is waarom broers en zussen ongelofelijk belangrijke personen in jouw leven zijn

Waarschijnlijk heb je met niemand vaker geruzied dan met je broer of zus en de band zal heus niet altijd even sterk zijn maar je kunt ook niet zonder! De relatie met je broer of zus is een hele bijzondere. Jullie kennen elkaar al je hele leven, hebt vaak genoeg streken uitgehaald en heel wat toneeltjes opgevoerd. De band is enorm intens, je bent aan elkaar gewaagd en soms vinden jullie dat minder leuk. Hoe dan ook: jullie band blijft speciaal.

In het boek The Sibling effect van Jeffrey Kluger staat precies beschreven waarom die band met jouw broer of zus zo bijzonder is.

1. Broers en zussen blijven altijd bij je
Je ouders gaan je op een dag verlaten, dit gaat zo in het leven. Mocht je ooit kinderen krijgen, dan staan die na een aantal jaar ook weer op eigen benen. Volkomen normaal. Alleen je broer en zus blijven de rest van jouw leven naast je staan, als gelijke. Het is de enige relatie die de rest van je leven hetzelfde blijft. Of in ieder geval heel lang.

2. Bepaalde eigenschappen heb je aan je broer of zus te danken
Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt zeker voor bepaalde vaardigheden die je als kind leert. Omdat je in deze kinderjaren zoveel tijd met je broertje en zusje doorbrengt, in de speelkamer of elders in huis, krijg je veel van ze mee. Zelfs de ruzies maken je wijzer. Misschien moet je altijd opboksen tegen een oudere, bazige zus en heb je daarom geleerd om van je af te bijten. Of misschien ben je als oudste zus altijd bezorgd geweest over je jongere zusje? Daardoor ben je onwijs zorgzaam en empatisch.

3. Conflicten met de ouders maakt een relatie tussen broer en zus sterker
In geval van scheiding of ouders die altijd ruzie hebben, wordt de band tussen broer en zus nog sterker. Jullie moeten hier samen doorheen. Ook als een van de ouders overlijdt, wordt de band over het algemeen hechter.

4. Ieder heeft z’n eigen kwaliteiten
Ouders behandelen hun kinderen nooit gelijk, dit kan ook niet want ze hebben te maken met verschillende types die andere behoeften hebben. Misschien is de oudste in de eerste jaren van zijn of haar leven in de watten gelegd, omdat ze toen nog alleen waren. Later krijgt de jongste veel meer vrijheid omdat de ouders stukken minder beschermend en voorzichtig zijn. Ze hebben dan alles al een keer meegemaakt en dat maakt dingen makkelijker. Het belangrijkste is dat ieder kind zijn of haar plek vindt in het gezin: als sportieveling, creatieveling, de grappigste of de knapste… het maakt niet uit als ze zich maar kunnen onderscheiden van de rest.

5. Je spreekt elkaar soms meer en soms minder…
Ieders leven heeft verschillende fases en er zullen momenten zijn dat je je broer of zus nauwelijks spreekt. Je bent net het huis uit, bouwt flink aan je eigen leven en hebt even afstand nodig. In the end komen jullie altijd weer bij elkaar en dat is het mooie aan familie. Het blijft.