Het is vandaag bevrijdingsdag maar wat betekent vrijheid voor jou?

Het is vandaag Bevrijdingsdag maar is vrijheid precies? Iedereen droomt van een vrij leven maar hoe doe je dat: vrij leven? Worden we er gelukkig van of heeft vrij zijn ook een keerzijde? Wij vroegen het aan verschillende vrouwen en kregen verschillende reacties op vrijheid.

Reizen
Robin: ‘Vrijheid betekent voor mij: reizen. Naar verre landen, kunnen gaan en staan waar ik zelf wil. Samen met mijn vriend reis ik het liefst de rest van ons leven de wereld rond. We werken terwijl we op reis zijn en ontdekken zo nieuwe culturen.

De dood
Annemarie: ‘bevrijdingsdag is voor mij de sterfdag van mijn vader. Hij leed aan de ziekte ALS, een slopend ziekteproces waarbij je stukje bij beetje gevangen raakt in je eigen lichaam. Je kunt niet meer bewegen, niet meer praten of niet meer eten. Als zelfs ademen op een gegeven moment moeizaam gaat, komt er een moment dat je zelf moet besluiten dat je niet verder wilt. Als je lijdt aan ALS ben je namelijk nog heel helder van geest. 5 mei was voor mijn vader het moment dat hij koos voor zijn vrijheid. Hij kon niet meer en was op. Na een lijdensweg van twee jaar was het tijd om afscheid te nemen, een moeilijk maar waardevol moment. Hij heeft zijn eigen vrijheid gekozen omdat hij opgesloten zat in zijn lichaam.’

Ondernemen
Joyce: ‘Het is heerlijk om zelf je dag in te delen als je ondernemer bent. Of ja… niet helemaal zelf. Natuurlijk heb je afspraken en is het soms ontiegelijk druk. Maar in rustige tijden kun je ook gerust een koffie drinken met een vriendin of een massage nemen. Niemand die daar iets over zegt.

Creativiteit
Sara: ‘Vrijheid voor mij is om je eigen creativiteit en ideeën vorm te geven hoe jij dat wilt. Vrijheid is ook de mogelijkheid hebben om alles uit jezelf te halen. We wonen in een vrij land en daarom is het makkelijker om jezelf te ontplooien. Zonde om hier niets mee te doen toch?’

Jezelf zijn
Laura: ‘Ultieme vrijheid ervaar ik als ik mezelf kan zijn. Als ik me veilig voel en kan doen en laten wat ik wil. Jezelf ontwikkelen en de wereld ontdekken.’

Keuzes maken
Suzanne: ‘Wie vrij wil zijn, moet keuzes maken. Al is kiezen ongeveer het moeilijkste wat er is. Toch is het een voorrecht om te mogen kiezen en moeten we er niet zo’n punt van maken. Je kunt namelijk ook kiezen om tevreden te zijn met wat je hebt.’