“Het is niet persoonlijk bedoeld”

“Maar zo voelt het wel!” Sommige opmerkingen van mensen gaan onder je huid zitten. Hoe kan een opmerking aan jou gericht nou niet persoonlijk bedoeld zijn? In feite zijn alle opmerkingen ‘persoonlijk’ bedoeld. Met de opmerking “het is niet persoonlijk bedoeld” wil de boodschapper zijn woorden verzachten maar ze zijn nog steeds op jou van toepassing. Anders zou het hele woord “persoonlijk” niet nodig zijn.

Het betekent iets. Je zou er van moeten leren. Een boodschap die niet persoonlijk bedoeld is, plant een zaadje waar je over gaat piekeren. Dat weet de zender ook.

Een ander observeert en uit zich vanuit zijn of haar emotie. Dit is nóóit jouw emotie. Daarom is de boodschap altijd dubbel… natuurlijk is deze voor jou bedoeld maar wel vanuit het perspectief van de ander. Het is een egoïstische opmerking van iemand waar jij niet per se iets mee kunt. Niet dat egoïstische opmerkingen slecht zijn. Integendeel, iedereen mag zich uiten op zijn of haar manier en niemand denkt ‘gelukkig’ hetzelfde. En toch. TOCH! Klinkt “het is niet persoonlijk bedoeld” lullig. De meeste niet persoonlijke opmerkingen raken je namelijk wel. Het is geen opbouwende kritiek maar eerder een verwijt.

Voor sommige onderwerpen ben je extra gevoelig
Hoe ga je met kwetsende opmerkingen om als ze hard binnenkomen? Stel: je relatie is over en iemand zegt: “Je zit wel erg lang in een dip” of je bent een dierbare verloren en dan krijg je te horen “er zijn genoeg mensen die wél verder gaan met hun leven”. Dan voelen ze niet wat jij voelt. Bedenk je dat ze waarschijnlijk wel het beste met je voor hebben, maar dat ze niet genoeg inlevingsvermogen hebben om je echt te begrijpen. Probeer je over opmerkingen als deze heen te zetten. Mensen zullen jou namelijk nooit begrijpen. Dus adem diep in en denk bij jezelf: they don’t know! Dit is het beste verweer. De meningen en kritiek die anderen over jou hebben zijn namelijk niet de waarheid. Ze ontstaan vaak uit onervarenheid, onzekerheid of jaloezie en daar heb jij helemaal niks aan.