Het is oké als je geen girl squad hebt

Overal waar je kijkt, beleven vrouwen in groepen de tijd van hun leven. Op Facebook, op Instagram en op Youtube zie jij hoe ze gezamenlijk verjaardagen vieren of weekendjes weg gaan. Iedereen lijkt opeens twintig besties te hebben en jij hebt ze niet.

Maar even zonder gekkigheid: twintig beste vriendinnen is niet gewoon. Inderdaad. Sommige vrouwen mogen zich gelukkig prijzen met hordes vriendinnen maar waarschijnlijk hebben ze dan ook zeeën van tijd. Hoe ga je anders alle afspraken regelen? Op Social Media staat het heel leuk als jij het stralende middelpunt bent van een nog stralendere groep, in het echt is het ook fijn als je met een vriendin op de bank kunt hangen. Flesje rood erbij, meer heb je echt niet nodig.

Sociaal succes heeft niks te maken met de grootte van jouw groep vriendinnen, eerder met de kwaliteit van je vriendschappen. Heb jij nóóit tijd voor al jouw besties? Dan geloof ik niet dat je daar blij mee bent. Als jullie met z’n twintigen bij elkaar zijn, heb je geen tijd om met iedereen een goed gesprek te voeren. Het gaat vooral om de fun. Je hoort ergens bij. Daar is overigens niks op tegen en het is inderdaad fijn om in een grote vriendenbubbel te zitten. Zelfs je netwerk heeft er baat bij. Toch heb je met het gros van de groep niet zoveel. Iedereen heeft maar een paar leute die je écht vrienden kunt noemen.

Vriendschappen zijn namelijk ingewikkelder dan je denkt. Je moet er je best voor doen. Altijd. Hoe meer vrienden je hebt, hoe minder aandacht je aan iedereen persoonlijk kunt besteden. Als je ouder wordt, krijg je het drukker en heb je veel meer aan je hoofd. De logeerpartijtjes zijn voorbij en je bent al blij als je eens per maand tijd kunt maken voor een ouderwetse borrel en een goed gesprek. Verjaardagen moet je opschrijven anders vergeet je, behalve die van échte vrienden. Wedden dat jij geen twintig verjaardagen uit jouw hoofd weet? Maar wel een stuk of vijf. Het leven is niet perfect. Vriendschappen zijn niet perfect en tóch enorm belangrijk. Je kunt niet de gebeurtenissen van twintig andere personen bijhouden. Maar het is wel belangrijk dat jij weet wat er speelt in het leven van jouw besties. Daar heb je elkaar voor. In goede én slechte tijden.

Lees ook: 6 typen vrienden die jij in je leven tegenkomt.