6 typen vrienden de je in je leven tegenkomt

De wereld houdt ervan om mensen in hokjes te plaatsen. Zelfs als je niet van de hokjes bent, is het lastig om er niet in te denken. Er lopen nu eenmaal duizenden verschillende types rond, allemaal met eigen wensen en ideeën. Met sommige mensen heb je helemaal niks, anderen krijgen een plekje in jouw leven. Zo gaan die dingen. Deze types ben je vast en zeker tegen het lijf gelopen.

1. Vrienden die nooit genoeg hebben
Vriendschappen moeten gelijkwaardig zijn, het is geven en nemen. Maar wat als jij degene bent die altijd geeft? Of je simpelweg niet zoveel terug kunt geven als de ander zou willen? Als twee individuen besluiten om een vriendschap aan te gaan, staan ze daar allebei anders in. De een heeft zeeën van tijd, terwijl de ander een drukke baan heeft. De een is praktisch altijd blut terwijl de ander zwemt in het geld. En dat is niet erg… jullie moeten elkaar hierin accepteren en begrijpen. Gebeurt dit niet? Dan vraagt de een te veel van de ander. Voor jou is het al passen en meten om ééns in de maand te meeten terwijl de ander het liefst iedere dag bij jou op de bank zit. Geef je een vinger? Dan pakken ze meteen je hele hand.

2. Vrienden die altijd iets van je willen
Eigenlijk hoor je ze niet zoveel. En als je ze ziet gaat het zo: eerst groeten ze je, dan krijg je het gedeelte ‘small talk‘ en daarna zeggen ze pas wat ze echt willen. Ze hebben iets van je nodig. Je kunt er dan voor kiezen om dit te negeren, of je kunt ze een helpende hand bieden. Is het een kleine moeite? Dan mag je ze best helpen, zelfs als ze het niet verdienen. Hoe vaker je een ander helpt… hoe meer hulp je op de lange termijn zult ontvangen.

3. Vrienden die van je houden zoals je bent
Dit zijn de beste vrienden. Je zelfgekozen familie, je besties of zelfs verlengstukken van jezelf. Het zijn ook de meest kwetsbare vriendschappen. Jullie hebben veel voor elkaar over en proberen altijd voor elkaar klaar te staan, maar een kleine ruzie wordt al snel een groot ding. Want júíst de mensen die het dichtste bij je staan, kunnen je het meest kwetsen. Logisch. Je geeft om elkaar en hebt geschiedenis samen. Dit wil je niet verknoeien. Neem ruzies daarom met een korreltje zout en waardeer elkaar…

4. Vrienden met een grote mond
Heb jij ook van die types in jouw vriendenkring die ieder jaar zeggen dat ze zéker op je verjaardag komen maar altijd schitteren in afwezigheid? Die zeggen dat ze je bellen maar vervolgens niks laten horen? Ze zeggen heel veel maar als puntje bij paaltje komt zijn ze er niet voor je. Teleurstellingen stapelen zich op en na een tijdje ben je hier eigenlijk wel heul erg klaar mee… Want als je iets niet meent, houd dan je mond!

5. Vrienden die zich eigenlijk niet jouw vrienden mogen noemen
Je stuurt een berichtje en krijgt geen antwoord. Je ziet ze even later en opeens zijn ze poeslief. Maar als je écht ergens mee zit… dan zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. Als er iets fantastisch in jouw leven gebeurt, dan zijn ze er ook niet. Ze zijn all-over social media maar op jouw berichten krijg je nooit een like. Ondertussen ken je ze zelf ook niet want ze vertellen je nóóit de waarheid en draaien om belangrijke zaken heen. Het moge duidelijk zijn: deze types geven niks om jou. Minimaliseer je verwachtingen en steek niet te veel energie in dit soort mensen. Groet ze. Wees aardig maar vooral niet hoopvol.

Lees ook: als je ouder wordt, raak je vrienden kwijt.

6. Vrienden die je nooit ziet maar die er altijd zijn
Oude vriendschap roest niet. Soms groei je uit elkaar maar heb je nog steeds een bijzondere band. Dat jullie leven op dit moment niet hetzelfde is, wil niet zeggen dat je elkaar niet nog steeds enorm waardeert. Júíst het feit dat jullie accepteren dat je op dit moment allebei je eigen weg gaat, pleit voor jullie.