Introvert zijn in je dertiger jaren is anders dan in je twintiger jaren

Introvertelingen staan anders in het leven maar voelen zich letterlijk anders na hun dertigste. Prioriteiten veranderen en dit zie je zelfs op Social Media terugkomen. Party pics worden vervangen door zwangere buiken en kleine huisjes worden ingeruild voor meer ruimte. Natuurlijk kunnen we niet alle introverte twintigers en dertigers over een kam scheren maar verschil is er zeker.

Als je dertig bent, voel je minder druk om aan verwachtingen van extravertelingen te voldoen. Je denkt vooral aan jezelf en het maakt minder uit hoe anderen over je denken. Je bent oké met je ‘stillere’ persoonlijkheid en leeft een kalm en introvert leven. Omdat het je niet zo kan schelen wat andere mensen denken, voel je je minder schuldig als je vroeg naar huis gaat of helemaal niet op een feestje verschijnt. Als mensen hier een oordeel over hebben, moeten ze het zelf weten. Jij hebt nu eenmaal me-time nodig om jezelf op te laden.

Je begrijpt jezelf beter en kent je grenzen, daarnaast weet je ook dat het gezond is om soms uit je schulp te kruipen. Die comfort zone is veilig maar niet altijd uitdagend. Je weet welke sociale situaties veel energie kosten (small talk en grote groepen) en van welke gelegenheden je je juist energie krijgt (met vrienden of betekenisvolle gesprekken voeren). Het is aan jou om juist die situaties eruit te pikken waar je je goed bij voelt. And you know it.

Bovendien is het absoluut normaal dat je niet meer overal bij kunt zijn. Als dertiger vullen de dagen zich opeens sneller in, je hebt een tijdrovende carrière, de zorg voor je familie en andere verplichtingen. Eigenlijk ben je dus te druk om ieder weekend ladderzat met een grote groep vrienden in de kroeg te hangen. Over die grote groep vrienden gesproken: deze is aardig uitgedund. Jij hebt een handjevol goede vrienden en dat is meer dan genoeg. Deze vriendschappen zijn namelijk betekenisvol en daardoor je kostbare tijd waard. Je overgebleven vrienden begrijpen dat je soms tijd voor jezelf nodig hebt. Als je er behoefte aan hebt om alleen te zijn, dan is dat zo en dat durf jij prima uit te spreken. Niemand die daar iets over te zeggen heeft. Na jarenlange ervaring weet je ook dat je niet bij ieder feest van de partij kunt zijn, de uitnodigingen vliegen je om de oren en jij zegt steeds vaker ‘nee’. Jouw energie en tijd zijn niet oneindig.

Je besteedt meer tijd aan jezelf én aan je gezondheid want je lichaam is niet meer hetzelfde als toen je twintig was. Niemand zit te wachten op een burn-out en die extra kilo’s vliegen er sneller aan. Bovendien: het leven is kort, je wilt het niet voor jezelf verpesten. Daarom grijp je minder snel naar de drank want hell yeah jij weet als geen ander hoe die katers voelen. Dit kan toch niet goed zijn voor je lichaam? Voor jezelf zorgen is belangrijker dan ooit en jij koopt liever een massage in plaats van een fles wijn. Wij zeggen groot gelijk!

Lees ook: de volle maan zorgt voor verandering.