Interview met Madalina Stoica-Blanchard van JUL ET MAD Paris (de lekkerste parfums!)

Als wij ‘JUL ET MAD Paris‘ zeggen, gaat er dan een belletje rinkelen? Bij ons wel, want het is namelijk een heel bijzonder en exclusief parfumhuis met de meest prachtige geuren. Ze hebben afgelopen mei een award gewonnen en als je een signature geur wilt, moet je hier zeker eens kijken. Serieus, wij hebben er één van en hij is heerlijk! En wie kan er nou beter over vertellen dan onze beauty-expert Melanie die dit parfum ook verkoopt. Ze sprak met Madalina Stoica-Blanchard, één van de oprichters van JUL ET MAD Paris. Madalina runt het prachtige en inspirerende bedrijf samen met haar man Julien. Een business koppel van de bovenste plank.

Madalina, om even bij het begin te beginnen, hoe omschrijf je jezelf als vrouw? Wat zijn je passies, wat is jouw drijfveer en hoe ziet jouw free time eruit?
“Oei, die eerste kan ik altijd moeilijk omschrijven. Dit omdat ik zeker een mening over mezelf kan hebben, maar een eerlijke omschrijving is de omschrijving die mij vanuit zijn of haar ogen ziet. Wat ik je wel kan vertellen is dat ik zeer nieuwsgierig ben en dat ik open sta voor het leren van nieuwe dingen. Kennis is de meest waardevolle eigenschap die je kunt hebben.

Daarbij omschrijven mensen me als een perfectionist en ben ik zeer gepassioneerd. Ik ben gek op menselijk contact en ben op m’n gelukkigst als ik omringd ben door mensen waar ik van houd. Of in verschillende culturen; het reizen van land naar land is zo bijzonder. Al die verschillende mensen met verschillende normen en waarden. Heel inspirerend. Ik mag mezelf dan ook zeer gelukkig prijzen dat ik zoveel reis samen met Julien.”

Wat is jouw eerste herinnering van een geur?
“Zolang ik me kan herinneren fascineerden geuren me altijd al. Ik ben opgegroeid in een heel kleine stad in Roemenië, omgeven door bergen en prachtige bossen. Je raadt het al, de natuur op zich brengt al fantastische geuren met zich mee. Zo werd ik altijd heel blij van net gemaaid gras, natte eikenbladeren en gedroogde wilde bloemen in de zomer.

Als we het echt over een parfum hebben dan was dat toch wel mijn grootmoeders geur uit 1930 waarbij Irissen de boventoon voerden. Een parfum speciaal ontworpen voor haar. Ik hoop zo dat ik ‘m ooit kan namaken, maar dat is moeilijk. Wow, wat was dat een lekkere geur. Heerlijk.”

jul et mad

Waar kwam die passie en drang vandaan om je eigen lijn te produceren?
“Op een of andere manier vond ik de parfumindustrie altijd zeer interessant; die fabrieken, die geuren, de processen, heel intrigerend. Ik twijfelde ook geen moment toen ik een studie moest kiezen; ik wilde de beauty industrie in. Op deze manier heb ik uiteindelijk zowel kennis gemaakt de parfum- als cosmeticakant. Toch kwam ik altijd weer terug bij de parfumkant. En zo werd JUL ET MAD Paris geboren. Als ik er zo over nadenk mag ik mezelf echt gelukkig prijzen dat dit m’n passie en m’n beroepskeuze is. Dat kunnen niet veel mensen zeggen.”

Waar komt de naam vandaan?
“Heel simpel: JUL komt van Julie en MAD van Madalina. Dit zijn onze ‘afkortingen’ of ‘koosnamen’. En ja, aangezien we ook samen deze business hebben is de naam wel op zijn plek denk ik zo haha.”

Je zegt dat je een parfum-lover bent. Welke parfums hebben een grote rol in jouw leven gespeeld voordat je JUL ET MAD Paris oprichtte?
“Tijdens het communistische regime in Roemenië hadden we niet echt toegang tot parfummerken. Toch gaf m’n vader m’n moeder op een dag een fles Diorissimo cadeau. Stiekem spoten m’n zussen en ik af en toe wat van deze geur op. Of we gingen naast haar staan als ze bijvoorbeeld uit ging. Deze geur heeft dus wel indruk gemaakt. Later werd ik gek op de geuren van L’Artisan Perfumeur en Frédéric Malle’s Editions de Parfums.

Jullie gebruiken heel interessante namen voor de parfums. Waar halen jullie de inspiratie vandaan?
“We wilden onze clientèle kennis laten maken met de mensen achter JUL ET MAD Paris. Dus hebben we een speciale lijn opgezet, zodat we konden laten zien wat ons verhaal was, wie we zijn etc. Het grappige is dat we allebei gek van geschiedenis zijn en dan vooral van de oude, verloren beschavingen. Toen ontstond er opeens een trilogie: “Néa” een hulde aan de Golden Age in byzantium. “Nin-Shar”, een ode aan Babylon en haar prachtige hangende tuinen en “Garuda”, geïnspireerd door de pracht en weelde van het Angkor-rijk.”

Op welke geur ben je het meest trots?
“Natuurlijk ben ik eigenlijk op alle geuren trots – ze lacht – maar als we op iets trots zijn dan is het toch wel dat we zo snel zijn opgepikt en dat we bestempeld worden als een ‘Haute Parfumerie’ huis. We zijn authentiek en dat maakt JUL ET MAD Paris ook zo bijzonder. Nog een leuk weetje horen? “Néa”, het parfum waar ik eerder over vertelde heeft afgelopen mei de eerste prijs gewonnen tijdens de Art and Olfaction Awards in Los Angeles. Heel bijzonder, want de meest exclusieve parfummerken strijden daar tegen elkaar.”

Kun je ons een tip geven hoe je de juiste geur kiest?
“Poe… Er zijn zoveel mooie geuren en over smaak valt niet te twisten. Mijn advies: neem je tijd en test de geur altijd op je huid. Zeer belangrijk, zeker als je een parfum van JUL ET MAD Paris wilt testen. De geuren van de ‘artistic perfumery’ die we nu veel zien bevatten veel meer rauwe, natuurlijke materialen waardoor de geur geconcentreerder is. Nog een tip: draag waar jij blij van wordt en niet waar iemand anders dol op is.”

Wat voor effect heeft je huidtype of pH-level op je parfum?
“Iedereen heeft een ander huidtype. Voorbeeld: mensen met licht en een lichte huid hebben vaak een drogere huid waardoor de geur minder lang ‘houdt’. Het pH-level, ofwel de zuurgraad, heeft weer invloed hoe jouw lichaam reageert op chemische reacties. Daarom moet je parfums altijd op je huid testen. Dan komt de geur pas echt tot z’n recht.”

Voor alle lezers die deze maand een parfum van JUL ET MAD Paris willen bestellen via www.real-skin-care.com, krijgen een 5 ml luxurious love doses parfum en een JUL ET MAD Paris fluweel zakje voor om je parfum gratis cadeau!

Voor bestellingen vanaf 250,- krijg je een 20ml “Le Compagnon” geur naar keuze (t.w.v 75,-) gratis!
Dit formaat is perfect om mee te nemen op vakantie!

Lees ook: Interview met powerondernemer Dorit Roest van Bloggers Network en TIM.