Interview: met goudsmit Marije Geursen die soms wel hele bijzondere opdrachten krijgt

Als goudsmid maakt Marije Geursen de mooiste en bijzondere sieraden. Ze werkt met goud, zilver en edelstenen. Haar ontwerpen zijn doordrenkt van symboliek. Heb je ooit van de ‘smeed een band’ workshop gehoord? Ook hier heeft Marije een originele manier te pakken om in haar atelier samen met je moeder, zus of vriendin een ring voor elkaar te maken. Kan het nog specialer?

Heb jij altijd al van een carrière als goudsmit gedroomd?
“Al sinds mijn twaalfde ben ik bezig met het maken van oorbellen van pitriet en raffia en poppetjes breien. Op de lagere school kleide ik een pot van aardewerk die ik vijf jaar geleden na al die jaren eindelijk heb gestookt. Dat ik iets ‘met mijn handen’ ging doen was dus zeker geen verrassing.”

Wat is jouw pronkjuweel?
“Ik ben een conceptueel sieraadontwerper en ontwerp ook vaak een verpakking bij mijn sieraden zodat het een geheel vormt. Dit ‘conceptuele’ komt goed tot uitdrukking in de collectie met puur goud en puur zilver ‘Let Me Hide Myself In Thee’ waarin medaillons en fijntjes gevlochten sieraden, gebaseerd op echt haar, centraal staan. Maar ook in de collectie ‘Imperfect Star Collection’ gaat het over een centraal idee: de schoonheid van imperfectie, dat zie je terug in de unieke, dus niet zo perfecte vormen van de hangertjes: hartjes, sterretjes en kruisjes. Momenteel word ik heel blij van mijn laatste collectie, die heel speels is. De collectie heeft het circus als inspiratiebron en heet ‘Circus Poetry’. Het beste tot nu toe is het Trapeze collier met bubblegum pink franjes er aan.”

ketting

Omschrijf je stijl eens…
“Mijn stijl is lastig te omschrijven, het is in ieder geval niet klassiek of barok maar al mijn ontwerpen hebben wel een persoonlijke twist. Met een grapje, fris, helder van vorm en betekenisvol. Als mijn werk een dier was dan was het een trouw, slim aapje haha”

Hoe ziet een werkdag er meestal uit?
“Nadat ik mijn twee dochters van zes en acht naar school heb gebracht fiets ik meteen door naar het pontje, het Oostveer naar Noord, en heb dan een ‘vakantiemoment’ op het water. In mijn atelier werk ik eigenlijk aan een stuk door aan opdrachten en bestellingen. Ik probeer mijn laptop zoveel mogelijk dicht te houden. ‘s Avonds en in het weekend spreek ik vaak met klanten af. Soms doe ik overdag een workshop van twee à drie uur, het blijft altijd leuk om iemand zonder ervaring even te laten voelen hoe het is om goudsmid te zijn en dan heb ik het nog niet eens over de geweldige resultaten.”

Voor welke bekende persoonlijkheid zou jij nog wel eens willen ontwerpen?
“Voor Maxima! Dat zie ik al helemaal voor me, een mooie statement broche bijvoorbeeld.
En er zijn ontwerpen in mijn collectie die ik echt vind passen bij een bepaald persoon. Het collier ‘Fatima en Ingrid’ vind ik bijvoorbeeld prachtig voor Kamervoorzitter Arib, dit collier verbeeldt het samensmelten van twee culturen. Een voormalig politica voor buitenlandse zaken uit de US, Madeline Allbright droeg per gelegenheid of ontmoeting een broche die haar gesprekspartner onbewust iets extra’s liet weten. Zo droeg ze een wespen broche bij een ontmoeting met Putin, geweldig vind ik dat.”

Stel dat je nog maar één materiaal mag gebruiken, welke zou dit dan zijn?
“Goud. Het klinkt misschien gek maar het lijkt wel of goud veel gewilliger is dan zilver. Waar je bij zilver uren aan het afwerken bent (niet mijn favoriete onderdeel van het smeden) polijst je met veel gemak een prachtige glans op goud. Maar ook het solderen gaat echt ontzettend veel beter.”

Wat is de meest bijzondere opdracht die je tot nu toe hebt gekregen?
“Ik heb al zoveel bijzondere dingen gemaakt, een medaille met een doorsnede van vijftien centimeter, 14 krt gouden schaamharen, een afscheidsbroche en een stopcontact versiering van porselein. Of trouwringen, het is ontzettend leuk om bij zo’n bijzonder moment betrokken te zijn. Dan werk ik toe naar een ontwerp dat de verbinding tussen de geliefden echt verbeeld. Maar het meest bijzonder voor mij persoonlijk was het maken van de geboortering voor het kindje van mijn zus na een voor haar moeilijke periode. Dit is precies wat sieraden doen: een bijzonder moment verbeelden en voor altijd vastleggen.”

Hoe ben je over tien jaar met sieraden bezig?
“Eigenlijk zoals ik nu al werk. Dat klinkt ambitieloos – zegt ze lachend – maar het is werkelijk een prachtig beroep, ik ben helemaal in mijn element en hoop nog veel meer moois te mogen maken. Oké, mijn vaste collectie zou ik heel graag in de VS verkopen.”

Heb jij ook een bijzonder verzoek of ben je benieuwd wat Marije nog meer maakt? Neem dan een kijkje op haar website.

Lees ook: autorijden blijkt slecht te zijn voor je gezondheid.