Interview: Dominga Valdes is één van Nederlands beste surfsters

Het leven van Dominga Valdes heeft zich niet bepaald op één plek afgespeeld. Met haar ouders trok ze de wereld over, en hierdoor kwam ze al vroeg in aanraking met surfen. Dit laatste doet ze nog steeds en ze is niet meer weg te denken uit de surfscene voor vrouwen! Niet zo gek dat ze als O’Neill rider nu een fijne marketing baan bij O’neill heeft, een surf, sneeuw en lifystyle merk. Hoe doet ze dit allemaal?

Lees ook: 7 surf & yoga retreats voor balans.

Je bent op Ibiza geboren, hoelang heb je daar gewoond?
“Op Ibiza heb ik eigenlijk maar heel kort gewoond. Ik kan me er helaas ook niks meer van herinneren. Sindsdien ben ik ook nooit meer terug geweest, wat erg jammer is maar zeker binnenkort op de planning staat.”

Maar je hebt wel veel van de wereld gezien. Vertel?
“Mijn ouders zijn echte avonturiers en het feit dat ze kinderen kregen heeft hun daar nooit in beperkt. We hebben met zijn allen in Nederland, Spanje, Bali, Chili en Peru gewoond en zijn daarnaast ook altijd nog veel op vakantie geweest naar andere landen. Veel mensen verklaarde mijn ouders voor gek en vreesde dat er van m’n broertje en mij niet veel terecht zou komen. Gelukkig hebben mijn ouders daar nooit naar geluisterd. Ik ben zelf erg blij dat ik op zo’n jonge leeftijd al zoveel heb gezien en zal mijn ouders daar altijd dankbaar voor zijn.”

Kun je dan wel aarden in Nederland?
“Soms wel, soms niet. Ik denk dat doordat ik op zoveel verschillende plekken heb gewoond, ik mezelf snel thuis voel. Maar aan de andere kant zijn er altijd wel mensen en aspecten die je mist uit een ander land.”

Waar zou je het allerliefste willen wonen?
“Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet… Ergens waar de vaak zon schijnt en waar fantastische golven zijn.”

Je surft vertel.
“Ik ben begonnen met surfen toen ik nog maar dertien was in Iquique, Noord Chili. In die tijd waren mijn broertje en ik samen met mijn ouders aan het zeilen. Het was de bedoeling om een wereldreis te maken. In Iquique bleven we uiteindelijk acht maanden wonen. Omdat we thuis les kregen (‘homeschool’ is daar heel normaal), hadden we veel vrije tijd en besloten daarom om op surfen te gaan. Surfen was daar net als hier op Hockey gaan, een hobby zeg maar. Toen ik de smaak te pakken had, ben ik eigenlijk nooit meer gestopt. De plekken waar we verder met de boot stopte waren vanaf dat moment alleen maar plekken waar je goed kon surfen.”

Is het niet echt een mannensport?
“Als je naar de feiten kijkt zou je kunnen zeggen dat het inderdaad meer een mannensport is. Bij ons vrouwen zit onze lichaamsbouw in de weg en we hebben ook niet zoveel kracht als mannen. Het niveau tussen mannen en vrouwen is daarom ook redelijk groot. Persoonlijk vind ik wel dat vrouwen vaak mooier en sierlijker surfen dan mannen. Bij vrouwen draait het ook meer om de fun en om plezier hebben in het water.”

Waar surf jij graag?
“Er zijn heel veel mooie plekken waar ik graag surf. In Nederland ben ik vaak in Scheveningen te vinden of in het Westland waar het stukken rustiger is. Mijn nummer een golf waar ik het liefste surf is op mijn homespot in Mancora, Noord Peru.”

Ooit gevaarlijke momenten op het surfboard meegemaakt?
“Ja genoeg. Van hoge golven met rotsen tot beginners die out of control op je af komen surfen.”

Je werkt nu bij O’neill, hoe ben je hier terecht gekomen?
“Al 6 jaar word ik voor mijn surfen door O’Neill gesponsord. Toen de tijd aanbrak om stage te lopen dacht ik dat het wel een goed idee zou zijn om dat bij O’Neill te gaan doen. Mijn stage was in een woord: fantastisch! Maar daarna was er helaas geen plek in het marketing team. Ik ben toen in de zomervakantie surflessen gaan geven op het O’Neill Surfcamp in Mimizan. Halverwege de zomer werd ik gebeld dat er iemand weg was gegaan en of ik na de zomer kon beginnen, dit heb ik gedaan.”

Is je werk en het surfen goed te combineren?
“Ja gelukkig wel. Dankzij mijn werk ben ik op plekken geweest waar ik waarschijnlijk zelf nooit zo snel naar toe was geweest. Natuurlijk hebben we ook drukkere periodes waar ik wat surf sessies over moest slaan. Als het wat minder druk is en er staat wind, dan kijkt er bij O’Neill niemand raar op als ik s’ochtends wat later ben of s ‘middags wat eerder naar huis ga om een surfje te doen. Heel fijn!”

Hoe denk jij over PR?
“PR is echt een bijzonder en klein wereldje. Iedereen kent elkaar wel en via-via kan je erg veel dingen voor elkaar krijgen.”

Is er veel aan het veranderen?
“Ik denk dat op PR gebied erg veel aan het veranderen is. Je ziet dat trends erg snel gaan en dat je daarom ook steeds aanpassingen moet doen om relevant te blijven. Dit kan uitdagend zijn maar aan de andere kant is dit ook nooit saai.”

Welke opleiding heb jij gedaan?
Ik heb de opleiding European Studies gedaan aan de Haagse Hoge School.

Blijf je deze baan je hele leven doen?
“Ondanks dat ik met deze baan met mijn neus in de boter ben gevallen, denk ik niet dat ik deze baan mijn hele leven zal doen. Ik heb afwisseling nodig. Daarnaast wil ik nog heel graag reizen en een tijd in het buitenland wonen.”

Dominga in drie woorden.
“Dromer, eigenwijs en een levensgenieter.”

Waarvoor zou jij alles opgeven?
“Mijn familie.”

Enfait sprak met upcoming modetalent (19!) Kimberley Jenneskens