Je huis verkopen op de verhitte woningmarkt
Ben jij van plan om je huis te verkopen? Dat is op de verhitte woningmarkt niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Er komt een hoop geregel bij kijken. Een essentiële vraag die je jezelf moet stellen: schakel je hulp van een makelaar in of neem je zelf de touwtjes in handen? Wij zetten de opties voor je op een rij!
1. Verkopen met makelaar
Een voor de hand liggende keuze is verkopen met behulp van een verkoopmakelaar. Ondanks dat een makelaar veel geld kost, weet hij wel precies hoe alles werkt. Of het nu gaat om bezichtigingen, foto’s, advertenties op bekende huizenwebsites of onderhandelingen, een makelaar weet welke tactieken hij in kan zetten om het meest uit de verkoop te halen. Daarnaast regelt de makelaar het (voorlopige) koopcontract, waarin alle rechten en plichten van de koper en de verkoper worden vastgelegd.
2. De internetmakelaar
Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een internetmakelaar. Deze makelaars vind je online, bijvoorbeeld via Huisverkopen.nu. Een internetmakelaar is stukken goedkoper dan een gewone makelaar. Dat komt omdat je bij de verkoop van de woning ook zelf de handen uit de mouwen moet steken en omdat veel zaken digitaal geregeld worden. Ga je voor een internetmakelaar? Dan lever je zelf de advertentietekst en foto’s en leid je de bezichtigingen. De internetmakelaar stelt de waarde en de vraagprijs van de woning vast, levert verkoopmateriaal, presenteert de woning op bekende huizenwebsites en stelt de koopovereenkomst op.
3. Verkopen zonder makelaar
Verkopen zonder (internet)makelaar kan je veel geld besparen aan makelaarskosten en de vrijheid bieden om zelf bezichtigingen in te plannen. Als je op een populaire locatie in Nederland woont, is de kans groot dat je huis binnen no-time verkocht wordt. De vraag naar woningen is daar immers vaak groter dan het aanbod. Zelf verkopen vergt echter veel tijd en zorgt voor een hoop kopzorgen. De waarde van je huis vaststellen, onderhandelen over de verkoopprijs en het opstellen van het koopcontract is echt een vak apart. Een foutje is zo gemaakt en kan verstrekkende gevolgen hebben.