(Hoog)sensitief? Door deze vragen weet je het meteen

Het is nu eenmaal zo dat de een gevoeliger is dan de ander. Mensen die niet (hoog)sensitief zijn, begrijpen vaak niet hoe iemand zichzelf deze stempel kan geven. HSP’ers krijgen regelmatig te horen dat ze niet in hokjes moeten denken. Iedereen is toch wel eens extra geprikkeld? Toch is het anders als je (hoog)gevoelig bent. Je bent niet even maar áltijd gevoeliger voor prikkels en ja, dan weet je zeker dat je een HSP’er bent. Punt.

Tegenwoordig word je om de haverklap met hooggevoeligheid geconfronteerd maar het is absoluut geen trend. Wel is het zo dat hooggevoelige mensen de laatste jaren wellicht meer prikkels ervaren dus wordt er meer over gesproken en onderzoek gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat de verwerking van prikkels bij hooggevoelige mensen ook echt anders verloopt. Tijden veranderen en op dit moment is het voor een HSP’er héél anders dan een aantal jaren geleden. Wat denk je van onze online presence waardoor we altijd connected zijn met de wereld om ons heen. De felle lichten van onze smartphones en Ipads? Spanningen in de lucht. Genoeg prikkels dus.
Elaine Aron, psycholoog en grondlegster van het begrip HSP heeft een test ontwikkeld om snel te testen of jij hooggevoelig bent. Om hierachter te komen moet je de volgende vragen met eens of oneens beantwoorden.

1. Ik word snel overweldigd door input uit mijn omgeving.
2. Ik ben me zeer bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
3. De stemming van andere mensen beïnvloed mij.
4. Ik ben heel gevoelig voor pijn.
5. Op drukke dagen voel ik sterk de behoefte om mezelf terug te trekken in bed of in ieder geval in een ruimte waar ik geen prikkels krijgt.
6. De invloed van cafeïne merk ik meteen.
7. Felle lichten, sterke geuren, kriebelende stoffen of sirenes zorgen voor een onaangenaam gevoel.
8. Ik heb een rijke fantasie en een intens gevoelsleven.
9. Harde geluiden creëren stress.
10. Kunst en muziek ontroeren mij.
11. Hongergevoelens beïnvloedden mijn concentratie en humeur.
12. Ik raak in paniek wanneer in een korte tijd veel moet doen.
13. En ik raak geïrriteerd als mensen mij verschillende taken tegelijk geven.
14. Ik schrik snel.
15. Ik voel me ongemakkelijk in een drukke omgeving.
16. Het vermijden van gewelddadige, enge films of series is the story of my life.
Als kind bestempelden ouders en leraren mij als verlegen en gevoelig.
17. Als mensen zich ongemakkelijk voelen in een ruimte, weet ik precies hoe ik dit kan veranderen (bijvoorbeeld door het licht te dimmen of stoelen te verplaatsen).
18. Ik doe hard mijn best om geen fouten te maken of dingen te vergeten.
19. Veranderingen in het leven zorgen voor onrust.
20. Ik doe mijn best om stressvolle situaties die mij vermoeien, te vermijden.
21. Als iemand mij op de vingers kijkt, presteer ik minder goed.
22. Als kind vonden mijn ouders of leraren mij verlegen en gevoelig.

Score
Als je meer dan veertien vragen met ‘eens’ hebt beantwoord, dan ben je waarschijnlijk (hoog)gevoelig. Dit heeft voordelen want jij bent zeer emphatisch, georganiseerd en creatief. De keerzijde is dat je moet oppassen dat je jezelf niet voorbij loopt. Neem rust en creëer ruimte voor jezelf. Des te meer vragen jij herkent, hoe gevoeliger jij bent. Als jouw gevoeligheid een probleem wordt, is het verstandig om hulp te zoeken. Het erkennen van HSP is één ding maar gas terug nemen een tweede. Als je dit niet regelmatig doet, loop je kans op een burn-out. Pas goed op jezelf!