Hoogsensitief? Vandaar dat jij om de haverklap op het toilet zit

Hoog sensitieve personen zijn uiterst gevoelig. Hoogsensitiviteit is mooi maar het heeft ook een vervelende kant. Vooral als je nog niet door hebt dat je een HSP’er bent, heb je regelmatig het gevoel dat er iets mis is. Je voelt je vaker vermoeid of depressief en hebt last van allerlei bijkomende kwalen.

Met je klachten kom je vanzelfsprekend in het reguliere zorgcircuit terecht waar ze er geen snars van begrijpen. Best gek eigenlijk als je je bedenkt dan een op de vijf mensen meerdere voelsprieten heeft waardoor prikkels intenser binnenkomen. Als je bij een verkeerde dokter komt, voel je je onbegrepen en niet serieus genomen.

Wanneer ben je hoogsensitief?
Hoogsensitiviteit is niet zwart-wit. Het is eerder grijs en je hebt verschillende vormen van gevoeligheid. Misschien ben je sensitief en kun je bepaalde dingen heel goed aanvoelen maar heb je niet dezelfde klachten als iemand die hoogsensitief is. HSP’ers hebben over het algemeen meer ruimte voor zichzelf nodig omdat prikkels van buitenaf voortdurend binnenkomen. Ze worden beïnvloed door stemmingen van andere mensen, trekken zich het liefste terug als het ergens druk is, hebben er behoefte aan om ongestoord alleen te zijn, kunnen niet goed tegen fel licht of harde geluiden, volgen hun geweten, voelen zich snel opgejaagd, schrikken snel, worden ongemakkelijk in een omgeving waar veel gebeurt en ze hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Het is niet voor niets dat HPS’ers vaak creatief zijn en heel empatisch. Ik weet niet in welke categorie ik mezelf kan plaatsen maar ik voel haarfijn aan hoe de sfeer in een ruimte is. Ballonnen zijn mijn grootste angst en me-time is noodzakelijk. Fietsen in Amsterdam is een grote ramp, mensenmassa’s en autorijden ook – ik verzin altijd een smoes om maar niet met de auto te hoeven gaan – en ik haat schrikmomenten. Daarom kijk ik geen enge films.

Een zwakke blaas
Naast een mentale impact heeft hoogsensitiviteit ook verschillende invloeden op je lichaam. Het is zacht uitgedrukt: een hele lijst. Iedereen heeft natuurlijk andere kenmerken maar ik wist niet dat een gevoelige blaas ook in het rijtje thuishoort. Eigenijk heb ik altijd al last gehad van een ‘kleine blaas’. Althans, zo noemde ik het zelf. Tot ik afgelopen week met iemand aan het praten was die zei: ‘je moet vast vaak naar het toilet.’ Eh ja… minimaal een keer in het uur. ‘Zie je’ zei ze. Dit is een typisch kenmerk voor HSP’ers. Ik had geen idee… Maar ik vind het wel interessant genoeg om te delen! Ik heb natuurlijk meteen op gezocht hoe of wat, maar veel informatie vind ik niet. Om eerlijk te zijn heb ik er ook niet zo veel last van, maar ik houd wel altijd rekening met het vooruitzicht ergens heen te moeten waar geen wc in de buurt is. Picknicken in het park? Liever niet. Tijdens een yogales van anderhalf uur, sluip ik rustig twee keer richting de wc. En winkelen? Prima maar mijn vriendinnen weten inmiddels dat ik gewoon net iets vaker moet plassen. Zelfs als ik uit voorzorg helemaal niks drink.

Lees ook: 15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent.