Hoe unplug je jezelf in deze tijd? Een spirituele sabbatical

Vandaag de dag is het heel normaal om vierentwintig uur per dag online te zijn. We zitten continue op social media – vooral onder werktijd -, en kijken om de haverklap op onze smartphone. Want je wilt niks missen! Logisch want ook beroepsmatig moet je steeds vaker online zijn. Het idee om jezelf te unpluggen en een spirituele sabbatical te nemen lijkt dan ook een ver van je bed show.

Toch is het begrip sabbatical al eeuwenoud. In de bijbel wordt het in het Hebreews omschreven als Shabbat. Het idee van de Shabbat komt uit de Joodse cultuur, omdat ze daar geloofden dat mensen een rustdag nodig hebben na zes dagen zwoegen. Later gingen ook christenen (zondag) en moslims (vrijdag) voor één vrije dag in de week.

In het bedrijfsleven is een sabbatical tegenwoordig heel normaal. Daar nemen hoogopgeleiden werknemers een aantal maanden (onbetaald) verlof om tot nieuwe inzichten te komen, zich te verdiepen in zichzelf, of om te gaan reizen.

Reisverhaal: “Ik vertrok naar Bali en kwam tot mooie inzichten.”

Dat reizen heb ik ook gedaan, samen met twee vriendinnen. Drie maanden rondtrekken door Azië zonder verplichtingen. Niet per se omdat ik me spiritueel wilde unpluggen, maar uiteindelijk heeft het me wel goed gedaan en had ik het voor geen goud willen missen. Het waren magische maanden waarin je back to basic gaat – oké m’n smartphone was mee – en inderdaad tot nieuwe inzichten komt.

Maak intenties
Het is verstandig om bij jezelf na te gaan waarom je een sabbatical nodig hebt, en wat je tijdens deze break wilt bereiken. Misschien heb je behoefte aan meer spiritualiteit, en wil je je emotioneel en lichamelijk beter voelen. Of ben je op zoek naar een nieuwe invulling van jouw leven?

Kies een bestemming
Wat jouw doel ook mag zijn, kies een bestemming die op dat moment bij jouw past. Daarvoor hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld. Ga naar een plek waar jij behoefte aan hebt. Is dat de natuur? Dan kun je ook in Nederland vertoeven, zelfs thuis kun je aanrommelen en ruimte maken in jouw hoofd. Maak wandelingen, breng meer tijd door in de keuken, en ruim letterlijk en figuurlijk al jouw rommel op. Heb je weinig tijd? Een lang weekend kan al wonderen doen.

10 redenen dat je met jouw vriendinnen een hutje op de hei moet opzoeken.

Neem je verantwoordelijkheid
Bepaal van te voren hoelang jij onmisbaar bent voordat je de boel de boel laat. Regel het met je werkgever, partner of andere mensen met wie je dagelijks te maken hebt. Overtuig hen ervan dat je deze break écht nodig hebt, en dat je weer fris en productiever terug keert. Zorg voor een spaarpot zodat je de rekeningen kunt betalen, verhuur je huis of regel een oppas als je kinderen hebt of iemand verzorgd. Dat laatste maakt het nemen van een sabbatical bijna onmogelijk, maar juist als je voor iemand anders zorgt, is het vaak nodig om er even tussenuit te knijpen. Want het is onmogelijk om liefdevol voor iemand anders te zorgen, als je jezelf voorbij loopt. Ga in plaatst van drie maanden, drie dagen weg.

Ontsnap aan de sleur
Een van de beste dingen aan een sabbatical is de mogelijkheid om jezelf te verlossen van jouw dagelijkse routine. Dingen waar we maar niet los van komen, en die alleen maar energie kosten. Laat relaties die energie kosten achter je, en bevrijd je van andere verplichtingen waardoor jij jezelf opgesloten voelt. Neem de tijd om niks te doen en neem daarom ook een digitale detox: unplug jezelf van alles wat téveel energie kost. Van het steeds weer checken van de newsfeed tot binge-watching van series. Als je dit alles loslaat heb je zeeën van tijd over om dichterbij jezelf te komen. Confronterend maar soms ook nodig.

Omarm de reis
Geloof in jezelf, en verwacht het onverwachtste. Blijft flexibel en sta open voor nieuwe dingen die op je pad komen. Vaak zijn onverwachtste gebeurtenissen de meest belangrijke levenslessen. Heb je het te druk op je werk? Heb je een heftige tijd achter de rug? Of juist al jouw doelen al bereikt? It’s time to take off! Want er valt nog zoveel te ontdekken. Neem tijd voor jezelf, dan heb je daarna weer genoeg energie om in te pluggen!