Hoe meer we communiceren, hoe minder we communiceren

Ik hoor steeds vaker dat mensen balen van Social Media waar alles wordt opgeblazen. De heftige reacties van mensen op (negatief) nieuws dat je tegenwoordig meteen voorgeschoteld krijgt. Of je het nu wilt of niet. Het is overal… leed lijkt dichterbij en we worden ingesloten door informatie.

Eigenlijk is het een grote onechtheid. Iedereen creëert een plaatje en schiet dagelijks berichtjes de wereld in. Goed bedoeld hoor, regelmatig inspirerend maar vaak ook hard of nepperig. Dan denk ik : waar zijn we mee bezig? Dingen worden zo erg opgeblazen. Nieuws komt hard aan en omdat het zo snel door verschillende mensen verspreid worden, wordt er van alles uiteindelijk een heel ander verhaal gemaakt. Vaak een tikkeltje overdreven. Sinds de komst van het Internet en Smartphones hebben we allemaal nieuwe middelen om te communiceren. Geen mens kan nog zonder z’n mobiel en dan heb ik het ook over mezelf.

Minder communiceren
Doordat we met gemak onze gedachten kunnen uiten, denken we er stukken minder over na. We zijn druk met berichtjes typen en besteden dagelijks veel tijd aan Social Media. Daarnaast is het erg aannemelijk dat jouw boodschap voor iedereen duidelijk is, terwijl dit in de meeste gevallen niet zo is. Iedereen interpreteert informatie die binnenkomt op een andere manier en miscommunicatie ligt op de loer. Het nadeel hiervan? Je zult je onbegrepen voelen. Bovendien geeft middelmatig gekeuvel geen échte voldoening. Daar kun je gewoonweg niet je sociale netwerk mee onderhouden of gevoelens mee uiten. Digitaal gedrag slokt gewoon heel veel tijd op waardoor je écht minder tijd hebt om een fatsoenlijk gesprek te voeren. Het leven wordt er zo oppervlakkig van. Natuurlijk is Social Media op veel vlakken een verrijking maar je moet wel het kaf van het koren scheiden. En jezelf niet verliezen in de onechtheid, want dan is er uiteindelijk niks ‘magisch’ meer aan.

Echte communicatie
Vindt plaats tussen twee personen die met elkaar praten. Twee individuen die elkaar begrijpen en weten wat er verwacht wordt. Met woorden zeg je meer dan een kale tekst en dit gebeurt steeds minder. Minder, minder minder! Zeg nou zelf: dit is zonde. Wordt het niet eens tijd dat we elkaar weer meer gaan ontmoeten? Dat we uiteindelijk minder mensen kennen maar meer van ze weten? Precies.