Het belang van voelen

In een wereld waar we continu worden aangesproken om te denken is even stil staan en voelen ongewoon. We zitten steeds vaker vast in ons hoofd. Met twijfel en argwaan kijkt ons oordeel naar lichaamsgerichte benaderingen als yoga en mindfulness. Wat is daarvan het nut? Kijk uit want deze gedachten leiden ons juist af van ons lichaam en gevoelswereld.

Gevoelens kan je niet waarnemen vanuit gedachten maar beleef je door het voelen van lichamelijke sensaties. Je gevoelens opmerken is een belangrijk onderdeel om vanuit je eigen behoefte te leven. Een leven vanuit jouw behoeftes zorgt voor meer evenwicht en geluk. Gevoelens vertellen je wat je diep van binnen wel en niet leuk vindt. Je kan en mag hierop vertrouwen.

Ratio versus gevoelens
Rationeel in het leven staan, daar is niks mis mee. Wel kan het gebeuren dat er een moment in je leven is geweest dat je gevoel je heeft overdonderd en je meer vanuit ratio bent gaan leven. Het is mogelijk dat je zo bent geschrokken dat je die moeilijke gevoelens onbewust onderdrukt of daar juist vanuit handelt. Dit kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als je ooit hebt ervaren dat iemand bij je weg is gegaan en je nu geen relaties meer aangaat omdat je denkt dat het nog een keer kan gebeuren. Je onderdrukt daarmee je diepere verlangens van contact met een geliefde.

Leven vanuit angst of vertrouwen
Vaak leven we, zonder dat we dit doorhebben, vanuit een patroon gebaseerd op angst en tekort-gedachten. Angst hoort bij de mens, maar of je hier bewust van bent en hoe je hiermee omgaat bepaalt of je er slachtoffer van wordt of niet. Angst ontstaat vanuit gedachten. Angst huisvest zich als een intens en vervelend gevoel in ons lichaam. Echter is de angst vaak gebaseerd op gedachten en niet op wat er daadwerkelijk speelt. Helaas leren we op school niet hoe om te gaan met angst. Gelukkig kan iedereen dit leren, als je hier maar zonder oordeel open voor staat. Je angst kan je met een training zoals mindfulness leren loslaten. Door mindfulness ontstaat er ruimte om gevoelens, intuïtie en hart te horen.

Naast angst heeft ieder mens ook een kern van vertrouwen. Door je aandacht te richten op je lichaam en gevoelens leer je onderscheid te maken tussen angst en de kern van vertrouwen. Wanneer je in staat bent je gevoelens, intuïtie en je hart te horen en te laten spreken zal het vertrouwen in het leven toenemen.
Tips om contact met je gevoelens te verbeteren

Is het lastig om te voelen? Handel je vaak vanuit je hoofd? Schiet je direct in oordeel, emotie, actie en oplossing? Kan je moeilijk situaties of personen loslaten? Vergeet jij jezelf? Kijk hier wat je kan doen om aandacht te geven aan je gevoel en vanuit daar te handelen zodat je meer bij jezelf blijft.

• Mediteer dagelijks. Train je aandacht om meer uit je gedachten te komen, zo kan je meer gaan ervaren wat je in het hier en nu opmerkt in je lichaam.
• Doe elke dag een oefening gericht op je lichaam. Yoga of een bodyscan zorgen dat je bewuster wordt van je lichaam en daarmee je lichamelijke sensaties en gevoelens.
• Probeer in je lichaam te voelen wat je opmerkt. Stel jezelf geen vragen maar voel. Blijf bij de lichamelijke reactie in je lichaam. Vraag meer intuïtief en vanuit gevoel: “Wat heeft dit gevoel nodig in behoefte?”
• Vergeet je eigen behoeftes niet door je gevoel met anderen te delen. Bijvoorbeeld: “Doordat je te laat bent voel ik mij onrustig, kan je hier de volgende keer rekening mee houden?”
• Accepteer jezelf en een ander. Als een ander jou niet in je behoefte van je gevoel kan voorzien dan erken je dat, zonder hierin iets in te willen veranderen maar door los te laten. Accepteer het gevoel dat dit bij jezelf teweeg brengt zonder dit te willen veranderen. Grijpen naar oplossingen of iets verwachten van een ander wat niet gedragen wordt doet ons nog meer lijden. Acceptatie is loslaten wat zorgt voor verlichting.
• Op zoek naar fijne persoonlijke begeleiding? Voel je welkom bij de trainers, therapeuten en psychologen van Mindtrainers.nl

Geschreven door Kim Oostendorp | MBCT-therapeut en founder Mindtrainers.nl