Dit herken je als je hoogsensitief bent én op vakantie gaat

Voor hoogsensitieve personen kan het best stressvol zijn om op vakantie te gaan. Niet voor iedereen hoor. Maar sommige HSP denken: gedoe! Je krijgt hoe dan ook te maken met veel prikkels van buitenaf, verlaat je vertrouwende omgeving, creëert een ander ritme en er gebeuren vaak onverwachtse dingen.

Zelf ben ik ook niet zo avontuurlijk als dat ik soms zou willen zijn. Ik stippel mijn reis het liefst tot in de puntjes uit en wil een plan hebben. Zonder plan voel ik onrust. Lang leve de travel blogs, ik spit ze he-le-maal door en dat gaat gepaard met keuzestress. Dingen die in mijn hoofd rondspoken zijn: Ga ik me niet vervelen? Hebben we de beste plek gekozen? Missen we geen hotspots? Waar slapen we? Hebben ze gezond eten? En ga zo maar door… Rust, reinheid en regelmaat zijn zelfs op vakantie belangrijk.

Lees ook: 5 karaktereigenschappen van HSP-ers die ongelofelijk sterk zijn.

1. Je rent liever niet van hot naar her
Natuurlijk wil je heel veel zien en bekijken, maar genoeg is genoeg. Je kan maar niet begrijpen hoe anderen mensen letterlijk alle culturele hoogtepunten in één dag stoppen. Jij blijft veel liever ergens hangen om de sfeer écht te proeven en hebt daarna weer behoefte aan rust. Zij het op een strandbed of in je hotelkamer, op vakantie mag je dutjes doen.

2. Goed eten is een must
Ik heb niks met vijf dagen hamburgers eten. Het is me wel eens overkomen, ben je op vakantie, willen je vrienden lekker low budget doen. Daar bedank ik voor. Ik ga liever kort maar goed op vakantie, dan lang en té zuinig. Het ligt natuurlijk ook aan de bestemming, maar voor een fijne prijs kun je vast en zeker ergens een lekkere en redelijk gezonde maaltijd nuttigen. Zittend. Want dat vind ik ook armoe: lopend eten, dan kun je er toch niet van genieten? Het liefst zit ik úren aan tafel.

3. Je wilt bewegen
Als je thuis regelmatig sport, wil je dat op vakantie ook. En dat is goed, want als je genoeg beweegt slaap je beter en rust je goed uit. Nu is een flinke work-out in de loeihete zon niet zaligmakend, maar een wandeling, yogales of een paar baantjes in het zwembad doen wonderen.

4. Too much alcohol
Op vakantie drinken de meeste mensen meer dan thuis. Wijntje op het terras, wijntje bij het avondeten en dan ’s avonds nog meer wijn. Je voelt je iedere avond heerlijk rozig, maar iedere ochtend ben je knallend brak en veel alcohol zorgt ervoor dat je meer last hebt van prikkels.

5. Verwachtingen
Die heb je. Logisch want je hebt alles tot in de puntjes voorbereid. Alleen weet dat dingen er nooit zo uitzien als op de foto en ervaringen van een ander niet die van jou zijn. Zorg dat je verwachtingen niet té hoog zijn want dan valt alles tegen.

6. Je geniet van de ochtenden
Als het nog niet té warm is en vooral: rustig.

7. En trekt je regelmatig terug
Niet de hele tijd! Maar een korte wandeling in je eentje, een boek lezen of gewoon niks doen zijn aan de orde van de dag. Het is niet verkeerd om heel even alleen te zijn.

8. Mensenmassa’s ga je uit de weg
Vliegvelden en andere openbare gelegenheden zijn niet je ding. Uren in een té lange rij staan? Daar bedank je voor. Een kroegentocht? Mwah… Alleen vind je het dan wel weer heerlijk om mensen te kijken. Van een afstandje dan.

9. Je (hotel)kamer is piekfijn in orde
Chaos in je kamer? Liever niet! Je kleding hangt netjes in de kast, en je schoenen staan netjes op een rij. Het is dan ook best irritant als je reisgenoot alles overal laat slingeren…