Geen groei

Het moderne brein is geobsedeerd door groei. We willen meer. Stellen doelen. Dromen moeten uitkomen. Als iemand vraagt: “hoe gaat het” kan dit ook opgevat worden als “ben jij druk bezig?”.

We houden onszelf bezig. Het moderne brein is namelijk bang voor chaos en om de controle te verliezen. Daarom kiest het doen boven zijn. Mensen hebben een eindeloze to-do list om contact met échte diepe gevoelens te vermijden. Zonder alle dingen die jij doet, voel jij je namelijk niks. Een nul. Een niemand. Maar wat is er mis met zelfliefde voor de persoon die jij bent zonder titels of status? Ben je dan niet belangrijk genoeg om geliefd te worden?

Titels en status communiceren een nep gevoel van zekerheid: “Zie je wat ik allemaal kan bereiken? Hoe bijzonder en anders ik ben dan de rest?” Het is arrogant om zo te denk en toch komt het vrij vaak voor. Bij vrouwen én mannen. We willen onszelf transformeren in powerbabes of girlbosses. Iedereen aan de top! Dat is waar we mee bezig zijn.

Wat als we nou eens zouden denken zoals de Japanse organic farmer, Masanobu Fukuoka: “Wat is er mis met een groei van 0%?” Is dat niet een fijne stabiele situatie om in te leven? Nu denk je vast: maar álles in de natuur groeit ook! Maar is dit wel zo? Dingen die bloeien en groeien, blijven een tijdje maar gaan ook weer weg. Het is een cirkel van nul. Alles vergaat uiteindelijk weer.

Uiteindelijk ben je altijd terug bij af
Terwijl iedereen rent om veel te bereiken, vergeten we stil te staan in het moment. We kunnen heel veel doen maar alles wordt uiteindelijk ongedaan gemaakt. Focus je meer op de liefde voor iedereen en voor jezelf. Dan verdwijnt de druk om continu te blijven groeien om jezelf te definiëren en blijft je naakte ‘ik’ over. Kwetsbaar maar écht.