Fobie of angst voor: harde geluiden

Kruip jij onder de dekens als het onweert? En kom jij met oud&nieuw de deur niet uit? Dan kan het zijn dat jij lijdt aan ligyrofobie, oftewel angst voor harde geluiden.

Ligyrofobie, nog nooit van gehoord! Dat kan kloppen, want er wordt niet veel gesproken over deze angst. Toch hoort hij thuis in het rijtje waar we ook faalangst en claustrofobie tegenkomen. Wanneer je lijdt aan ligyrofobie heb jij schrik voor ballonnen, motoren die optrekken, straaljagers, vuurwerk, onweer en ongeveer alles wat onverwacht een hard geluid maakt.

In situaties waar je deze geluiden niet verwacht, ben je gewoon ontspannen. De angst komt meestal pas tevoorschijn als je weet dat er een knal of hard geluid aan zit te komen. Dit is vaak het geval op een feest met ballonnen, tijdens de jaarwisseling of een flinke onweersbui. Het liefst stop jij dan de vingers in je oren, begin je te neuriën of zet je de radio heel hard aan. Je doet alles om niet te schrikken van dat plotselinge harde geluid.

De meeste mensen die lijden aan ligyrofobie hebben er weinig last van. Ze hebben geen idee waar de angst vandaan komt en kunnen er prima mee leven. Maar wat als je niet meer naar een verjaardag durft omdat daar ballonnen zijn? Je vraagt liever niet of de gastvrouw alle ballonnen weghaalt. De fobie kan zelfs zo erg zijn dat je de deur niet meer uit durft. Onderweg kun je allemaal harde geluiden tegenkomen: van een blaffende hond tot een ronkende motor. Als de angst jouw leven erg beïnvloedt, is het verstandig om een bezoek te brengen aan een angstspecialist. Overspannenheid of een traumatische gebeurtenis kunnen de angst triggeren en hier kan aan gewerkt worden.

Lees ook hoe jij jouw angsten kunt overwinnen!

Volg ons op Instagram!