Heb jij extreem veel haaruitval? Hier kan het door komen

Het is je ergste nachtmerrie: kaal worden. En als je opeens een flinke pluk haar in je hand hebt, komt dat kaal worden wel heel dichtbij. Toch verliest iedere vrouw flink wat haren en schuilt er in elke borstel een klein toupetje. Wanneer je ongeveer honderd haren per dag verliest is er niks aan de hand. Worden het er meer? Dan is er misschien iets anders aan de hand.

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben en kan tijdelijk of erfelijk zijn. Wanneer je veel stress hebt, merk je al gauw dat er meer haar uitvalt. Ook hormonen hebben een grote invloed op je haar. Zelf heb ik er ook wel eens last van gehad en zo nu en dan is mijn haar opeens stukken minder vol. Inmiddels weet ik waardoor dit komt, ik heb een trage schildklier en dat is één van de oorzaken voor haaruitval. Helaas dacht mijn huisarts daar in eerste instantie anders over en werd ik naar huis gestuurd met de boodschap: je wordt gewoon kaal. Dat was schrikken! Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten en ging ik op bezoek bij een dermatoloog en acupuncturist. Die wisten wel raad met mijn probleem en konden haarfijn uitleggen hoe het nu precies zit met haaruitval.

Hormonen
Bij een hormonale disbalans zie je al snel dat het haar dunner wordt. Vrouwen met relatief weinig oestrogeen (vrouwelijke hormonen) en meer testosteron (mannelijke hormonen) hebben eerder last van haaruitval. Ook medicijnen, waaronder de anticonceptiepil en een zwangerschap ontregelen je hormonen waardoor je last kunt krijgen van – tijdelijke – haaruitval.

Stress
Is alles behalve goed voor je haren. Of het nu gaat om geestelijke stress of lichamelijke stress, het is nooit goed. Probeer de oorzaak van stress aan te pakken en zoek rust door te mediteren, sporten, lezen of wandelen. Het stresshormoon cortisol breekt keratine uit onder andere je haren af maar heeft ook een grote invloed op je schildklier. Cortisol wordt namelijk geproduceerd uit progesteron en progesteron is weer nodig bij de omzetten van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3.

Schildklier
Een niet optimaal werkende schildklier leidt eigenlijk altijd tot haaruival. De vertraagde schildklier zorgt voor een slechte doorbloeding waardoor je haren onvoldoende voedingsstoffen krijgen. Als je merkt dat je haar steeds dunner wordt is het geen slecht plan om je bloedwaarden te laten onderzoeken. Zeker als je andere klachten hebt zoals gewichtsschommelingen, vermoeidheid en een vertraagd reactievermogen.

Voeding
Eet gezond en gevarieerd. Je haar heeft goede vetten, ijzer, eiwitten en vitamine B nodig om gezond te blijven. Vaak zie je dat vrouwen die een streng dieet volgen een tekort hebben aan deze voedingsstoffen, dit zorgt voor een vertraagde schildklierwerking maar ook voor haaruitval. Als je wel gezond eet maar nog steeds allerlei vage klachten hebt, kan het zijn dat darmproblemen de oorzaak zijn. Als jouw darmen voedingstoffen niet goed opnemen heb je er niks aan. Ik heb kruiden gekregen om de haargroei te stimuleren, helaas weet ik niet meer welke dit waren. Voor mijn gevoel hielp het wel… maar goed. Ik ben ook gezonder gaan eten en heb suiker, alcohol en slechte vetten verbannen uit mijn dieet.

Lees ook: helen met water, hoe zit dat?