Een politieke kwestie: waarom moet je als vrouw altijd lachen

Als vrouw zijnde weet je: de medemens vindt het belangrijk om jou te wijzen op jouw grijnzige gezicht. Vooral je mond trekt de aandacht. ‘Waarom lach je niet’? of ‘heb je het niet naar je zin’? krijg je ontelbaar vaak te horen en eigenlijk altijd van het andere geslacht. Mannen vinden het bovengemiddeld moeilijk om zich niet met jouw gezichtsuitdrukking te bemoeien en daar klopt geen snars van. Ze hebben zelf toch ook niet de godganselijke dag een happy face?

Terwijl je fronsend in de supermarkt staat, wordt je vriendelijk benaderd door een manspersoon die jou er op attendeert dat je mooier bent als je lacht. WHAT THE? Jij staat hier toch niet mooi te wezen? Maar je bent gewoon met de boodschappen bezig. Een glimlachloos gezicht suggereert 1) dat je niet mooi bent en 2) dat je je zorgen maakt of nog erger 3) dat je niet lacht naar de man in kwestie. Dit zijn verkeerde aannames.

Tijdens het uitgaan ontkom je er al helemaal niet aan. Mannen commanderen dat jij een lach op je mooie gezichtje moet toveren. Dat ziet er tenslotte mooier uit en je moet de man toelachen. Waar halen ze het lef vandaan om een wildvreemde aan te spreken op haar gezichtsuitdrukking. Ja. Misschien ben je mooier als je lacht maar niemand kan de hele dag lachen. Mannen op straat of in de kroeg zeggen nóóit tegen een andere man dat ‘ie een glimlach op zijn gezicht moet toveren.

Ze begrijpen dat wanneer een andere man niet lacht, hij zich waarschijnlijk zorgen maakt over werk of een zware dag achter de rug heeft. Misschien lacht hij wel niet omdat alle vrouwen hem onvriendelijk aankijken. In ieder geval hoeft hij niet te lachen want hij wordt serieus genomen.

“Mannen op straat of in de kroeg zeggen nooit tegen een andere man dat ‘ie een glimlach op zijn gezicht moet toveren.”

Dit is anders als het op vrouwen aankomt. Het maakt niet uit wat de vrouw heeft gedaan of waar ze vandaan komt, ze moet lachen. Dan ziet ze er knapper uit. Minder angstaanjagend. Uiteraard is lachen gezond maar de hele dag door met een big smile over straat? Daar moet je toch niet aan denken. Trouwens zelfs als je wél lacht, ben je ook niet immuun voor kritiek. De juiste manier om te lachen is wanneer je tegen een man opkijkt of liefelijk op een kind neerkijkt. Dan vervul je je traditionele vrouwelijke rol. Vandaar dat lachende vrouwen het in de media goed doen. Behalve als ze schateren, bulderen of gieren van het lachen. Dat zien mannen ook liever niet. Dus als je nog een keer te horen krijgt: “je bent mooier als je lacht” brul jij het uit van plezier. “Daag meneer! Ik toon emoties op mijn manier, wanneer ik dat wil!” Er valt genoeg te lachen maar fronsen hoort ook bij het leven. Dus doe met je gezicht wat JIJ wilt.