Ecologische sportkleding is belangrijker dan je denkt en wel hierom

Er is geen twijfel over mogelijk dat de wellness industrie in een rap tempo de wereld overneemt. Yogi’s, bergbeklimmers en danseressen hullen zich in de meest fraaie sportoutfits, uiteraard volgens de laatste mode. Die mode kan in 2017 wel eens een andere wending nemen want we investeren steeds meer tijd en geld in een gezondere versie van onszelf. We eten biologisch, minder vlees en laten alcohol staan. We kopen organic make-up en allerlei voedingssupplementen. Ons lichaam is heiliger dan ooit, daar wil je goed voor zorgen, van binnen én van buiten.

Het is dan ook een tikkeltje ironisch dat de kleding die we dragen tijdens het sporten eigenlijk helemaal niet zo goed voor je schijnt te zijn. Iets slechters dan sportkleding hangt er niet in de kast. Dus. Jouw modieuze pakje zit namelijk vol chemicaliën en daar moeten we niks van hebben.

Giftige stoffen
Uiteraard wordt niet alleen sportkleding met chemicaliën bewerkt, eigenlijk gaat de productie van de meeste kledingstukken niet zonder slag of stoot. Er zijn verschillende onderzoeken geweest, onder andere van Greenpeace, die aantonen dat er nonylfenolethoxylaten (NFE’s), weekmakers en amines in kleding zitten. Slecht nieuws. De NFE’s verstoren namelijk je hormoonhuishuiding en weekmakers die stoffen zacht en minder breekbaar maken, zijn niet veel beter. Om stoffen een kleurtje te geven worden er azokleurstoffen gebruikt, in combinatie met amines zorgt dit voor kankerverwekkende eigenschappen.

Hoe zit dat dan met sportkleding?
In sportkleding zijn chemicaliën een groter probleem dan in jouw dagelijkse outfit. Sportkleding draag je dicht op de huid en door wrijving en hitte – als je zweet bijvoorbeeld – gaan je poriën wijder openstaan, waardoor giftige stoffen sneller in je lichaam worden opgenomen. Dit heeft consequenties voor je gezondheid.

In een yogalegging naar je werk
Was vroeger not done. Heute is het een trend om in jouw yoga pants boodschappen te doen. Jeans worden ingeruild voor kekke leggings en ondertussen draag je de hele dag sportkleding. Dit is niet hygiënisch maar dus ook nog eens ongezond en slecht voor het milieu. Ja. Ook het milieu lijdt onder de productie van de vele sportpakjes want de vraag is ongelofelijk hoog.

legging

Geen paniek
Dit lijkt een groot slecht nieuwsbericht maar we hebben ook iets positiefs te melden: er zijn namelijk veel merken met de missie om sportkleding zonder chemicaliën te produceren. Zo koop je bij Teeki hippe én duurzame yoga kleding en heb je bij Vyayama ook genoeg keus. Als je zo goed bezig bent wil je tenslotte niet in een giftig pakje lopen, toch?