Doen: spendeer meer tijd aan creativiteit

De kunst van het communiceren, met jezelf of met een ander, is van levensbelang voor de menselijke ontwikkeling. Dit wil niet zeggen dat die communicatie altijd in woorden of lichaamstaal moet plaatsvinden. We kunnen gevoelens uitdrukken doormiddel van creativiteit. Voedt je creatieve kant want daardoor voel je je beter. Of je nu wilt schilderen, fotograferen of dagdromen, een creatieve uitlaatklep doet wonderen.

Het is zelfs bewezen dat de mogelijkheid om creatief te zijn, waarbij cognitieve en motorieke processen samenwerken, een positieve invloed heeft op je brein. Het stimuleert je hersenen om volledig aan de slag te gaan en daardoor kun je jezelf nog wel eens verassen.

Het is een work-out
Voor de hersenen. Wanneer je creatief begint te denken voedt je delen van de hersenen die normaal gesproken geen aandacht krijgen. Het rechter brein wordt geassocieerd met creativiteit, non-rationeel en ruimtelijk denken.

Het vermindert stress
Jezelf creatief uitdrukken heeft een mediterend en reflecterend effect. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs iets simpels zoals tekenen dezelfde voordelen biedt als meditatie. Tekenen is een vorm van actieve meditatie, je bent volop aanwezig in het hier en nu terwijl je toch gedachteloos bezig bent. Probeer het eens!

Gevoel van vrijheid
Creativiteit toelaten is hetzelfde als jezelf toestemming geven om grenzenloos je artistieke gang te gaan. Eng want persoonlijk. Maar wel noodzakelijk. Je stelt jezelf open om nieuwe dingen uit te proberen en om te denken zonder oordeel. Om creatief te zijn moet je risico’s nemen en gewone dingen op een nieuwe manier bekijken.

Het verbindt
Een van de beste verbindingen die je met iemand kunt hebben, is doormiddel van kunst. Het heeft met gevoel te maken. Het is niet zwart of wit. Je kunt het niet eens of oneens zijn. Je wordt gebonden door gevoelens en ervaringen.

Je wordt zelfbewuster
Hoe meer je creëert, hoe meer je over jezelf ontdekt. Als je in je verbeelding duikt, krijg je inzichten in gewoontes en verlangens. In creatieve fases leer je het meeste over jezelf.