Dit is waarom het bewonderen van andere vrouwen jou succesvoller maakt

Ondanks de beste intenties, zit het in de natuur om jezelf te vergelijken met andere vrouwen. We vergelijken ons uiterlijk, onze relaties, talenten en carrière met die van andere vrouwen. Dit kan zorgen voor gevoelens van afgunst en een ongezonde drang naar competitie. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat je niet goed genoeg bent. Opeens verkeer je in constante staat van onzekerheid en dat hoort niet zo te zijn.

Competitie, in de juiste setting, kan positief zijn. Vooral als het je motiveert om iets te bereiken en wanneer het je stimuleert om dingen te doen. Wanneer je je met andere vrouwen vergelijkt en ergens gevoelens van afgunst begint te voelen, is het een klap voor je zelfwaarde. Zonde want júíst vrouwen kunnen elkaar steunen en elkaar successen vieren om daar zelf ook beter van te worden. Waarom zou je jaloers zijn? Zet afgunst opzij, accepteer jezelf en vier andere vrouwen op een positieve manier.

Als je iets bewondert aan iemand, laat dit dan weten
Vrouwen zijn hard voor zichzelf en als je een slechte dag hebt voel je je vaak minderwaardig, aardige woorden of een compliment van iemand anders kunnen dan een groot verschil maken. Dit geldt voor jezelf maar vooral voor andere vrouwen. De volgende keer dat je iets bewondert, spreek het uit. Houd positieve gedachten niet voor jezelf, zelfs als je iemand niet kent! Een compliment kan gaan over mooie ogen of over een mooie jurk, maar je kunt ook iemand bedachten als ze de deur voor je openhouden. Positiviteit kunnen we allemaal meer gebruiken, dus be kind.

Steun andere vrouwen met woorden
Het is belangrijk om gehoord te worden en dit is niet voor iedereen even makkelijk. Een mening geven is hetzelfde als jezelf bloot geven en als niemand het met je eens is, voelt dit ongemakkelijk. Dus als je iemand hoort spreken in een groep en je bent het eens met deze persoon, laat je dan horen! Steun in positieve zin van het woord is altijd welkom. Je kunt zwijgen omdat de rest het er niet mee eens is, maar waarom zou je als je ook een stem hebt?

Wees aanwezig
Het is zo makkelijk om jezelf te verliezen in jouw gedachten en werkzaamheden. Hoe vaak luister jij maar met een half oor naar wat iemand te vertellen heeft? Precies. Denk je dat mensen niet in de gaten hebben dat jij er met jouw hoofd maar half bij bent? Natuurlijk wel. Halve aandacht kan extreem ontmoedigend werken, jouw houding straalt uit dat het je allemaal niet boeit. Probeer in plaats van afwezig, aanwezig te zijn. Luister. Kijk. Maak oogcontact en glimlach. Actief luisteren doet zoveel en de energie die jij uitstraalt terwijl je dit doet zorgt ervoor dat een ander zich gewaardeerd en krachtig voelt.

Vind een like-minded woman
Vrouwen hebben de neiging om succes te bagatelliseren. “Ach het stelt allemaal niet zo veel voor” is iets wat we vaker zeggen dan “goh, ik vind het inderdaad knap van mezelf”. Juist daarom is het belangrijk om een ander vrouwspersoon (je moeder sowieso maar het liefst nog iemand) in jouw leven te hebben die laat merken dat het wél veel voorstelt. Like-minded vrouwen kunnen elkaar opbeuren en successen vieren. Moedig elkaar aan en deel doelen die je wilt bereiken. Als je iemand hebt met wie je dit kunt delen, wordt het moment dat je deze doelen bereikt stukken leuker!