Dit is waarom eco-vriendelijke sportkleding belangrijker is dan je denkt

Er is geen twijfel over mogelijk dat steeds meer mensen een steentje bijdragen aan een beter wereld. We zijn meer dan ooit bezig met health en wellness en de voorspellingen zien er op dit vlak voorspoedig uit. Dit wil zeggen: in de toekomst wordt het meer, meer meer. Er wordt geïnvesteerd in organic make-up, we skippen vaker een alcoholische versnapering en we willen zo min mogelijk toxische stoffen binnenkrijgen.

Dus is het best ironisch dat de kleding die we dragen eigenlijk helemaal niet zo goed is! Vooral sportkleding is niet al te best voor jouw zwetende lijf. Het schijnt zelfs dat het een van de grootste bronnen van chemicaliën in jouw kledingkast is. Steeds meer gezondheidsorganisaties zoals Greenpeace en European regulatory bodies brengen voorzichtig naar buiten dat ze bezorgd zijn over de giftige stoffen in de kleding die we dragen en de gezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt.

Chemicaliën worden in bijna alle kleding gebruikt om de stof te verven, slijtvaster te maken of om de stof op een andere manier te bewerken. Voor sportkleding waarin je veel zweet en die strak om het lichaam zit, is dit een groter probleem dan voor gewone kleding. De lijst van viezigheid in sportkleding geeft stof tot nadenken: phthalates, PFc’s, nanoparticle silver en dimethylformadide om maar wat te noemen. Ondanks het feit dat deze chemicaliën gelinkt zijn aan gezondheidsproblemen, claimen de merken dat het geen risico is.

Kleding dragen vol chemicaliën is bovendien niet alleen nadelig voor jezelf, maar ook voor de planeet. Misschien is het een idee om na te denken over de keuzes die je maakt. Want de productie én het afval van deze kleding is alles behalve milieuvriendelijk. Veelgebruikte materialen zoals polyester en nylon duren eeuwen om afgebroken te worden. Als het wel eerder gebeurt, komen de chemicaliën in de grond terecht. Dit heeft weer een effect op het eco-systeem.

Een overload aan informatie, maar geen paniek! Het goede nieuws is dat er merken zijn zoals VYAYAMA of Teeki die als missie hebben: sportkleding zonder chemicaliën produceren.

Lees ook: deze yogalegging is biologisch afbreekbaar.