Dit is het ergste woord om uit te spreken tijdens een ruzie met je partner

Iedereen met een lange relatie weet dat discussies in een relatie thuishoren. Het is een onmiskenbaar onderdeel van het leven, geen enkele relatie is perfect en iedereen is het wel eens oneens met elkaar. Ruzie is normaal maar laat het niet ontploffen, ga niet schreeuwen en gebruik de juiste taal.

Schijnbaar heeft de hevigheid van de ruzie alles te maken met de woorden die je eraan vuil maakt. Nu blijkt er een specifiek miniwoord te zijn waar we allemaal de rillingen van krijgen. Één woord waardoor dingen al snel groter lijken dan dat ze zijn: ‘maar’.

Volgens psychotherapeut Katherine Schafler, zorgen deze vier letters voor onnodig veel mot. Het woord ‘maar’, uitgesproken tijdens een ruzie, leidt gegarandeerd tot problemen. Het is een krachtig woord waarmee je eigenlijk niet luister maar excuses zoekt voor jullie probleem. Mensen gebruiken het onschuldige woord als ze in de verdediging schieten… het is een woord waarmee jij jouw aandeel in de ruzie ontkent.

Op de een of andere manier wordt ‘maar’ in ons brein omgezet naar ‘dit is het geval’ en als mensen deze zin horen schieten ze automatisch in de verdediging. We sluiten onszelf af voor een oplossing, duiken weg en het laatste waar we aan denken is een excuus. Overweeg om ‘maar’ achterwege te laten als je weer eens mot hebt met je lief. Probeer andere woorden te zoeken en begrip voor elkaar te tonen. Taal is krachtig, gebruik het goed.