Dit herkennen hoogsensitieve personen in de zomer

De zomertijd. Op 26 maart wordt de klok ieder jaar een uur vooruit gezet. Dit betekent een uur minder slaap. Door de zomertijd is het later licht en later donker. Dit is fijn omdat je langer buiten kunt zijn. In feite is dit ook de reden waarom de zomertijd is geïntroduceerd, om economische redenen. Als het langer licht is, heb je relatief minder stroom (voor verlichting) nodig. Zelfs het milieu heeft hier baat bij. Helaas heeft de zomertijd ook een nadeel: door deze overgang kan je biologische klok van slag raken. Daar heb je als HSP’er nou net geen behoefte aan! HSP’ers hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor komen prikkels van buitenaf tien keer harder binnen.

Sommige zomerse dingen kun je als hoogsensitief persoon dan ook echt niet uitstaan!

1. Het raam openzetten
De meeste mensen zetten het slaapkamerraam wagenwijd open zodra het zomer is, iemand met HSP trekt dit niet. Al die geluiden van buiten zijn extra prikkels.

2. Hitte
Veel HSP-ers hebben last van de hitte als deze te lang aanhoudt. Vermoeidheid en jezelf futloos voelen zijn dan aan de orde van de dag. Maarja… je raam openzetten, dat wil je ook niet.

3. Slapen zonder deken
Al is het nog zo heet, hoogsensitieve personen kunnen niet slapen zonder deken. Ten eerste koelt je lichaam ’s nachts enorm af maar het is vooral de aanraking van de deken die ervoor zorgt dat je niet zonder kan. Deze aanraking geeft een veilig, kalmerend gevoel.

4. Terrasje pakken
De hele zomer heb je een onrustig gevoel omdat je vaker sociale activiteiten moet ondernemen. Terwijl je het zo hard nodig hebt om jezelf soms terug te trekken. Omdat je niet altijd ‘nee’ wilt zeggen, zit je regelmatig met vriendinnen op een terras en dat zuigt je leeg. Je pikt andermans emoties snel op en dat vreet energie.

5. Kinderen die buitenspelen
Kinderen, je ben gek op ze! Maar niet als ze ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de tuin bij de buren spelen. Je kunt er niks aan doen… echt niet. Alleen is het niet te doen om de hele dag naar hun hoge stemmetjes – of nog erger: gejank – te luisteren.

6. Vliegen, muggen en andere insecten
Ze zoemen. Iedere keer als je denkt dat ze weg zijn, komen ze terug. Vooral ’s nachts. Het is gewoon helemaal K*T!

7. Irritante geluiden zijn voor jou pas écht irritant
Of het nu een terras vol mensen voor de deur is, de schreeuwende kinderen waar ik het net over had of keiharde muziek van een festival verderop. Geluiden komen bij jou veel intenser binnen en dat is best pittig in de zomer als mensen massaal in de tuin zitten te praten, bellen of muziek maken.

8. Sirenes
Misschien wel de grootste kwelling: loeiende sirenes van de brandweer of ambulance. Iedere keer schrik jij je een ongeluk en in de zomer komt zo’n ritje toch net iets vaker voor.

9. Nare geuren
Om de haverklap ruik jij een andere nare geur. Vuurkorven, barbecues, sigarettenrook of boeren die een fikkie stoken. Strontvervelend.

10. Wijn
Wijn is fijn… maar in de zomer hangt iedereen non-stop aan de fles. Je wilt gezellig meedoen maar het sloopt je wel. Als je donderdag al op het terras hebt gezeten, heb je twee dagen nodig om bij te komen.

11. Drukte in de stad
Niet alleen in de stad maar overal is het drukker. Toeristen bezoeken massaal bezienswaardigheden en het is een grote drama om naar openbare gelegenheden te verkassen. Massa’s mensen staan in rijen, roepen naar elkaar op straat of maken gebruik van het openbaar vervoer. Waarom moet dit nou? Jij wordt helemaal onrustig van al die energieën om je heen. ‘Geef mij maar winter’ denk je bij jezelf.

Lees ook: 15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent.