Deze zinnen maken je véél beter in netwerken

Soms is het belangrijk om te netwerken, zeker als je een stukje hoger op de carrièreladder wilt klimmen. Een ongelofelijk groot netwerk met belangrijke connecties helpt je daarbij. Sterker nog: connecties zijn vaak de reden dat er nieuwe deurtjes open gaan. Netwerken is daarom een belangrijke en krachtige tool op zakelijk gebied.

Logisch. Mensen maken liever deals met mensen die ze leuk vinden en vooral vertrouwen. Onderschat netwerken dus niet, ook al is het soms lastig. De volgende zinnen maken het in ieder geval iets minder ingewikkeld…

1. Hoi, mijn naam is…
Maak oogcontact als je jezelf voorstelt, lach, wees open én persoonlijk. Soms is het belangrijk om ook je functie te benoemen, dat moet je aanvoelen.

2. Wat is jouw expertise?
Stel vragen! Mensen houden er van om over zichzelf te praten, zeker als iemand oprecht interesse toont in wat ze te zeggen hebben. Het loont ook om door te vragen… vraag bijvoorbeeld wat iemand zo leuk vindt aan z’n vak en wat zijn of haar ambities zijn.

Lees ook: zo bewaar je de vrede in tenenkrommende gesprekken.

3. Waarom heb je voor dit vak gekozen?
Om voort te borduren op het stellen van vragen: deze mogen best persoonlijk worden. Persoonlijke vragen lokken unieke en vaak inspirerende reacties uit. Iemand krijgt eindelijk de kans om over z’n passie te praten!

4. Het is echt knap hoe jij…
Geef complimenten en laat zien dat je respect hebt voor zijn of haar behaalde successen. Blijf vooral oprecht als je iemand complimenteert en ga niet lukraak veren in de kont steken, daar heeft niemand wat aan.

5. Wat zou jouw advies zijn aan iemand die net begint?
Dit soort vragen leveren waardevolle feedback op. Tips en tricks die je anders nooit had geweten… Netwerken is een serieuze zaak en verwar het dan ook niet met vrienden maken. De meeste mensen zie je nooit meer terug, tenzij het klikt. Dan is het een ander verhaal. Connecties komen en gaan, een ding is zeker: ze kunnen erg belangrijk voor je zijn en jij bent dat ook voor iemand anders! Vergeet vooral dat laatste niet… als jij een ander iets gunt, gunnen ze jou waarschijnlijk eerder iets terug.

Lees ook: waarom introversie jouw kracht is.