Ik deed aan Bikram yoga en vond het maar niks

Of ik een les Bikram yoga wil proberen vraagt een vriendin. “YES! Ik ben benieuwd,” “Het is wel al om zes uur ’s ochtends…” “Ooo.. nou dan staan we voor een keer vroeg op.” Zo gezegd zo gedaan: samen met m’n bestie fiets ik in het donker naar de yogaschool om me daar een potje in het zweet te werken

Het voelt als vreemdgaan, want ik ga al jaren naar dezelfde yogaschool in de Pijp. Gewoon omdat het daar fijn is en de manier van lesgeven mij erg aanspreekt. Maar af en toe een beetje variatie kan geen kwaad en ik heb me laten vertellen dat je ongeveer duizend calorieën verbrandt, afvalstoffen afvoert – door het vele zweten, flexibeler bent en je immuunsysteem een boost geeft. Wie wil dat nou niet?

Afijn. Ik ga het ervaren… Bikram yoga is een variatie op de traditionele hatha-yoga en de les duurt ongeveer negentig minuten. Je mag de les absoluut niet uit, alleen weet ik op dat moment nog niet hoe vervelend ik dat ga vinden. Het is ongeveer veertig graden in de zaal en er zitten allemaal schaars geklede mensen te wachten op de docent. Volgens mij heb ik echt te veel kleding om mijn lijf. We beginnen rustig en ik vind het allemaal nog wel best. Totdat ik opeens duizelig word en ik het liefste even naar frisse lucht wil happen. Oja, je mag de zaal niet uit. Dus moet ik op bevel van de docent in Child’s Pose plaatsnemen met m’n hoofd tussen mijn knieën. Een houding die ik normaal gesproken erg fijn vind, maar die in deze les wel érg vaak aan bod komt. Eigenlijk zit ik de hele les in Child’s Pose want steeds als ik opsta zie ik weer sterretjes. Ondertussen beginnen de mensen om mij heen flink te zweten en het zweet vliegt letterlijk in het rond. Door de woeste bewegingen word ik helemaal nat gespetterd terwijl ik nog steeds in Child’s Pose zit. Ik kan alleen maar aan water denken en moet ook nog eens plassen – dit laatste moet ik altijd tijdens de yogales. Na negentig minuten is de kwelling voorbij en loop ik snel naar de toilet. Nee. Dit is niks voor mij.

Niet omdat er geen voordelen aan zitten want de kans op blessures is minder groot omdat je in de warmte beweegt en het is ook heus wel een detox omdat je veel zweet. Maar het feit dat je na een lesje Bikram yoga minder weegt komt niet omdat je vet bent verloren, je bent alleen stukken minder goed gehydrateerd omdat je tijdens de les veel vocht verliest. En wie wil dat nou? Het is daarom belangrijk dat je voldoende drinkt. Blijkbaar kan ik ook niet tegen de combinatie van hitte en inspanning, daar schijnen meerdere mensen last van te hebben. Ach. Ik heb het geprobeerd maar ga de volgende keer toch liever naar mijn vertrouwde yogaschool: PARC yoga.

Lees ook: Deze yogi had mentale problemen en vond rust in yoga.