Dé reden waarom we meestal ontevreden zijn over onze foto’s

Tegenwoordig staat de gemiddelde smartphone staat vol met verschillende foto’s. Foto’s van bovengemiddeld uitziende salade’s, foto’s van pasgeboren neefjes en/of nichtjes, vakantiefoto’s én (heel veel) foto’s van onszelf (‘selfies’ wel te verstaan). Selfies nemen zo’n beetje meer dan de helft van de totale capaciteit van onze telefoons in beslag, maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom zijn we zo obsessief geworden met het nemen van dé perfecte foto? Zijn we narcistisch of zijn we ‘gewoon’ ontevreden over ons zelfbeeld? Daarnaast beschermen we onze telefoons onderhand beter dan onze kinderen, want ‘stel je toch eens voor’ dat iemand zónder jouw toestemming al je selfies ziet!

Lees ook: Werk voor iemand die in jou gelooft, alleen bazen die in je geloven zullen in je investeren

Wanneer een (on)bekende je fotobibliotheek zal openen, zal hij of zij waarschijnlijk eerder zeggen een heleboel dezelfde kleine, vierkanten ‘blokjes’ te hebben gezien in plaats van ‘gedetailleerde’ foto’s. Daarnaast hebben anderen een hele andere kijk op ‘jou’ dan jijzelf. Tuurlijk zullen niet al je foto’s bekroond kunnen worden met de titel ‘Mooiste foto’, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zolang we geen cameralenzen hebben laten barsten, zal de ‘lelijkheid’ vast wel meevallen. En ja, er zitten foto’s tussen waar je blij van wordt en foto’s tussen waar je minder blij van wordt, maar ach; we zijn allemaal maar mens en een beetje zelfspot op z’n tijd, kan ook geen kwaad!

Maar wat is nu de échte reden dat we (meestal) ontevreden zijn over ons zelfbeeld? Volgens Nick Stockton van de Amerikaanse website Wired heeft alles te maken met spiegels. Wanneer we naar onszelf in de spiegel kijken, lijkt het alsof we ‘echt’ naar onszelf kijken, terwijl we eigenlijk naar een spiegelbeeld kijken. Een spiegelbeeld is feitelijk gezien een ’tegenovergesteld’ beeld van onszelf en is dus niet helemaal realistisch. Daarnaast legt Stockton uit dat er een verband is tussen ons zelfbeeld en het ‘mere-exposure effect’, dat door Robert Zajonc is ontwikkeld. Het mere-exposure effect gaat uit van het principe dat je rustiger reageert op dingen die je gewend bent, zoals bijvoorbeeld je eigen gezicht.

Lees ook: 9 psychologische trucs die iedereen moet kennen

Nu we inmiddels honderden keren per dag naar onszelf in de spiegel kijken, zijn we bekend geworden met het gezicht dat in de spiegel terugkijkt. Echter is het grote ‘probleem’ met foto’s dat ze ons realistisch weergeven en geen spiegelbeelden zijn, waardoor we dus moeilijk aan onze afbeelding op foto’s kunnen wennen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat we, uitgaande van het ‘mere-exposure effect’, wél positief reageren op dingen die we vaak zien (spiegelbeeld) en juist niet op dingen die we minder vaak zien (foto’s).

Spiegelbeeld
Heb je je ook weleens afgevraagd waarom je Snapchat-selfies de selfies zijn waar je het meest tevreden over bent? Dit komt omdat Snapchat de foto’s als spiegelbeeld maakt en niet als ‘echte’ foto en laat je spiegelbeeld nou net het zelfbeeld zijn waar je wél (een beetje) aan bent gewend.

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat, wanneer we ontevreden zijn over foto, we niet per definitie denken dat we lelijk zijn. We vinden alleen ons spiegelbeeld mooier, that’s all.

Lees ook: Verpleegkundige met ziekte van Crohn ontwerpt eigen lingerielijn