De levensgrote impact van optimistisch door het leven gaan

We hebben allemaal een vriend of vriendin die permanent positief is. Het maakt niet uit hoe uitzichtloos of teleurstellend een situatie ook is, hij of zij weet het altijd positief te bekijken. Soms tot het idealistische toe. En toch… toch is optimisme de manier om de wereld een stukje beter te maken, om jezelf beter te voelen.

Een gezonde portie optimisme, daar kan iedereen wat van leren. Er is een verschil tussen idealistisch en realistisch zijn en er bestaat zoiets als ‘realistisch optimisme’. In het laatste geval focus je je op het positieve in situaties zonder de negatieve realiteit te negeren. Op deze manier denk je met optimisme in mogelijkheden en focus je je op positieve oplossingen zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld: Je vertelt jezelf dat je die moeilijke presentatie heus wel gaat rocken, wat niet betekent dat je deze helemaal niet hoeft voor te bereiden. Jawel. Goed werk heeft nog steeds tijd nodig… Maar het helpt wel als je er op een positieve manier aan werkt. Een positieve geest bereikt uiteindelijk altijd meer.

Er zijn zelfs filosofen die beweren dat optimistisch zijn een plicht is, denk aan Karl Popper die de volgende uitspraak deed: ‘Omdat de toekomst nog alle kanten op kan, is optimisme een morele plicht.’ En dat is ook zo. De toekomst is een open boek, je weet niet wat er nog komen gaat, probeer deze dus te omarmen. Zeker omdat we zoveel negativiteit om ons heen hebben, is positief blijven het enige wat je zelf kunt doen.

Optimistische vrouwen zijn gezonder en leven langer
Optimisme is volgens de Universiteit in California Berkeley gelinkt aan verschillende lichamelijke gezondheidsvoordelen inclusief een verminderd risico op hartziektes, minder spier en gewrichtsklachten en een sterker immuunsysteem. Een Harvard studie in the American Journal of Epidemiology heeft zelfs laten zien dat vrouwen met een positieve blik op het leven zelfs 30% minder kans hebben om te overlijden aan een nare ziekte. De precieze linkt tussen positiviteit en gezondheid is nog niet duidelijk maar ze gaan er vanuit dat hoop en vooruit denken je doet opleven.

Optimisten zijn minder gestrest
Een studie uit 2009 uit Biological Psychology laat zien at studenten met een positieve instelling een stressvolle situatie beter te boven kwamen. Iedereen krijgt te maken met moeilijkheden, het is aan jou om te kijken hoe je daar dan weer mee omgaat.

Optimisten zijn betere leiders
Omdat ze een unieke kijk hebben op het leven en denken in oplossingen zijn leiders vaak optimisten pur sang. Ze overzien het grotere geheel – the bigger picture – en laten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen. Ze inspireren en werken altijd aan de toekomst. Dit wil niet zeggen dat het áltijd goed gaat, maar ze blijven het wel altijd proberen.