De karaktereigenschappen van ‘loners’ onder de loep

Er zijn mensen die graag alleen zijn. Vind jij deze types saai, slecht gemutst, niet sociaal en een tikkeltje vreemd? Dit zijn typische vooroordelen waar mensen die graag alleen zijn mee te maken krijgen. Het stereotype over eenlingen is niet bepaald positief. Ze zijn namelijk nogal, nouja, anders?

Wie zegt dat anders slecht is? Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die graag alleen zijn misschien wel extraverter en socialer zijn dan mensen die zich graag in de meute mengen. Er bestaat trouwens wel een verschil tussen mensen die écht graag alleen zijn en mensen die doen alsof ze ruimte nodig hebben. ‘Loners’ voelen zich comfortabel en hebben niet het gevoel dat ze iets missen als ze in hun uppie zijn. Deze ‘loners’ werden onderzocht op verschillende karaktereigenschappen zoals: neurotisch, open, extravert, toegefelijk en gewetensvol.

Het onderzoek gepubliceerd in Psychologie Today, heeft aangetoond dat einzelgängers helemaal niet humeurig of saai zijn. Ze zijn zelfs net zo extravert en sociaal als alle anderen. Onzekerheid, verlegenheid en introverte karaktertrekken gaan dus niet per se hand in hand met de behoefte om alleen te zijn. Soms heb je gewoon tijd nodig om jezelf op te laden júíst om je daarna in groepen te mengen. We leven in een wereld waar we continue prikkels binnenkrijgen, dit is absoluut anders dan een aantal jaar geleden. Het is dus logisch dat alle mensen – introvert, extravert, saai of niet saai – meer me-time nodig hebben. Als je jezelf regelmatig terugtrekt ben je niet de saaiheid zelve. Je weet waar je behoefte aan hebt, c’est ca! Dus laten we af en toe lekker alleen zijn, zonder eenzaam te zijn.