De energie van 2020: zelfliefde

We hebben allemaal weleens de zin “new year, new me” gehoord aan het begin van het nieuwe jaar. Een jaar dat weer een eeuwigheid lijkt te duren. Voor de meeste mensen betekent die “new me” een nieuwe haarkleur, een abonnement op de sportschool of een carrière move. In plaats van new me kunnen we beter spreken van een better me. Want je bent niet zo goed als nieuw, je neemt al je bagage mee. En dat is maar goed ook want je hebt geleefd!

Om het nieuwe jaar een nog betere versie van jezelf te worden, hebben wij een paar tips. Deze hebben niks te maken met jezelf opnieuw uitvinden… ze reflecteren op wie jij bent en hoe je nog meer van jezelf kunt gaan houden. De energie van 2020 staat namelijk in het teken van zelfliefde.

Zelfliefde is een breed begrip en betekent voor iedereen iets anders. Zelfliefde kan gaan over knuffelen met jezelf. Knuffelen herstelt de balans tussen denken en voelen. Maar zelfliefde is ook respecteren wie je daadwerkelijk bent en ruimte geven aan jouw dromen en behoeftes. Een fijne manier om hiermee aan de slag te gaan is met mantras en het erkennen van jezelf. Het is belangrijk om positieve woorden te vinden die voor jou gemaakt zijn. Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met deze: “Ik accepteer mezelf en voel liefde voor wie ik ben.” Herhaal deze zin een aantal keer per dag, in de auto, tijdens het wandelen of in de douche! Je zult versteld staan van de positieve kracht van woorden.

Verantwoordelijkheid nemen voor je daden
Is zelfliefde in de vorm van discipline. Er is niks zo vervelend als voornemens die al in het begin van het jaar sneuvelen. 2020 is hét jaar om jezelf doelen te stellen en om deze ook echt te bereiken. Verbeeld je de richting waarin jij op wilt en creëer haalbare stappen voor jezelf. Er is geen beter moment dan nu!

Investeer in een dagboek
Het leven gaat steeds sneller en de tijd stopt voor niemand. Het internet is al net zo vluchtig. Een dagboek laat je nadenken en later teruglezen waar jouw gedachten over gaan. Het maakt niet uit waar je over schrijft, het is een blijvende manier van zelfexpressie en je ordent je gedachten. Soms maakt een dagboek het zelfs mogelijk om negatieve patronen te doorbreken omdat je ze zwart op wit ziet staan.

Omarm eenzaamheid
We hebben allemaal dingen die we graag zouden doen maar niemand om ze mee te doen. Je groeit als persoon wanneer je stopt met wachten totdat een ander jouw leven gaat leven. Je hebt niet overal een partner voor nodig. Ga alleen naar een concert, neem jezelf mee op date. Spring op dat paard, ontdek een onbekende stad waar je altijd al van droomde. Hierdoor word je verrast door het leven en door de lessen die je leert over jezelf wanneer je ervoor kiest om je eigen beste vriend te zijn. Veel mensen denken dat het eenzaam is om dingen alleen te ondernemen maar in feite is het het tegenovergestelde. Je verrijkt je leven.

Wees aanwezig
Alweer een week voorbij. Hoe vaak denk je dat wel niet? We vergeten vaak om stil te staan bij de dagelijkse dingen die ons bezighouden. Neem een break van Social Media, verminder je schermtijd en neem vaker een moment voor jezelf. Doe wat het beste werkt voor jou maar focus op dingen die belangrijk zijn. Laat je niet afleiden door de honderden prikkels die er tegenwoordig zijn. Voordat je het weet hebben deze weer een uur van jouw kostbare tijd gestolen. Leef. Wees dankbaar. Geef energie aan dingen waar je écht gelukkig van wordt. En er is niemand die mij ooit heeft vertelt dat dat van zijn telefoon is. Dus weersta de verleiding om iedere vijf minuten Instagram te checken en ga leven. Écht leven.