Consuminderen! Zo denkt Esther over groene voornemens in 2016

Het is er eindelijk door: het klimaatverdrag! Jeetje wat duurde dat lang zeg. Maar het is een goed moment om me te buigen over mijn eigen uitstootreductie in 2016. Even de rekening opmaken. Ik eet geen vlees, fiets of pak de tram naar mijn werk, heb groene energie en scheid netjes mijn afval. Daarentegen ga ik regelmatig op reis, mijn huis en kasten puilen uit van de spullen en ik heb twee kinderen die ook behoorlijk wat Co2 uitstoot genereren.

Interview: Enfait praat met psychologe én ondernemer Esther de Brouwer

Daar heb je het al, in mijn koopgedrag is nog wat winst te behalen. Ik stoor me al een tijdje aan onze over-consumerende maatschappij. Zeker in de decembermaand vind ik het behoorlijk confronterend. Als ik kijk hoe wild mijn kinderen worden van cadeautjes, dan lijkt het in onze natuur te zitten om zoveel mogelijk te willen hebben.

Waarom kopen we zo veel? We hebben het niet nodig, het is slecht voor de aarde en toch gaan we er maar mee door. Kopen, kopen, kopen. Het is zo verslavend. Want naast de functionele kant van nieuwe spullen heeft kopen ook een emotionele functie. Het geeft ons een goed gevoel, een gevoel van comfort, luxe en het draagt bij aan ons imago. Dat laatste is wellicht nog wel de grootste drijfveer.

Toen ik vanochtend door Amsterdam fietste, zag ik lekkerbekkend al die mooie schoenen, tassen en sieraden in de meest prachtige etalages. Maar nu het milieu zo erg onder druk staat, krijg ik het niet meer verkocht aan mezelf om domweg door te gaan met spullen kopen. Dus ik heb vandaag besloten: in 2016 ga ik geen nieuwe kleding en geen nieuwe spullen voor mezelf kopen.

En op een bepaald niveau heb ik er echt heel veel zin in. Heerlijk geen keuzestress! Ik koop gewoon niks, lekker duidelijk☺. En qua huid- en lichaamsverzorging zal ik mijn consumptie tot het minimum beperken. Dus geen luxe verzorgingsartikelen, alleen de basics.

Ik kreeg van mijn mannelijke vennoot gelijk de opmerking: ‘Dus jij gaat je bijdrage aan de economie niet leveren komend jaar?’ Jawel, zeker! Want een sterke economie en een duurzame leefstijl kunnen echt wel samen gaan. Ik ga me dus heerlijk te buiten aan massages, concerten, yogalesjes, coachings-gesprekken, workshops en work-outs. Lekker veel me-time!

Een gezonder leven begint bij een gezonde aarde. De aarde heeft ‘koorts’ en dat we kunnen we niet langer negeren. Tijd voor groene in plaats van goede voornemens dus!
groene voornemens
Een aantal groene suggesties:

1. Zuiniger met energie omgaan!
Om meteen je hele huis te isoleren is wellicht een grote stap, maar wat vaker met een dekentje op de bank en een dikke trui aan in huis helpt ook al. Bovendien zijn koude ruimtes goed voor je vetverbranding. Dus mocht je willen afvallen, een koud huis helpt een beetje.

2. Overstappen op groene energie.
Want grijze energie is echt funest!! Klimaatwetenschapper Schellhuber legt het heel eenvoudig uit. ‘Kolen, olie en gas vormen de gestolde energie van 500 miljoen jaar aan zonlicht. Wat zich in 500 miljoen jaar heeft verzameld zijn we bezig in 200 jaar op te branden. Het is de grootste chemische reactie in de wereldgeschiedenis.’ Lees hier zijn pleidooi.

3. Minder autorijden.
Ofwel pak vaker de fiets! Gezond voor lichaam, geest en milieu. Een win-win-win. En ga lekker in je eigen stad werken, scheelt ook een hoop file frustratie.

4. Ook een killer; het vliegtuig.
Dus vlieg minder.. niet mogelijk? Compenseer je vlieggedrag dan met klimaatcompensatie.

5. Drink met het hele gezin alleen maar water en thee.
Scheelt een heleboel verpakkingsmateriaal en is een stuk gezonder dan al die suikerrijke drankjes.

6. Scheid je afval.
Het belandt echt niet op de grote hoop. Afval is heel waardevol voor bedrijven als grondstof en het grootste deel wordt hergebruikt. Dus het helpt echt als we het scheiden. Op iedere hoek van de straat staat tegenwoordig een papier, plastic, glas en textiel bak.

7. Eet minder of geen vlees.
De vleesindustrie is echt een belachelijke vervuiler (kijk de documentaire Cowspiracy!) en we hebben het al lang niet meer nodig. Nu weet ik dat dit punt altijd veel weerstand oproept bij fervente vleeseters. Dus.. alle kleine beetjes helpen, minder vlees eten kan ook.

8. Koop minder spullen.
Hier ga ik dus voor. Wil je de economie blijven steunen? Ga wat vaker naar de kapper, de masseur of naar de sportschool, bijvoorbeeld bbb healthclub ;)…

Lees ook: emotie-eten, hoe kom je er vanaf?