Column Robin: Een yoga teacher training met een mindful- of dollars

De column van vorige week ging voornamelijk over het vasthouden van een beginners mind. Het niet te snel (ver)oordelen en je ego aan de kant kunnen zetten. Afgelopen week was een mooi moment om deze les op de proef te stellen. Want wat als mindfulness van de yogaschool met name “ful” is met geld? Hoe ga je hier als beginnende yogi mee om? Robin vertelt…

Deze week neem ik jullie mee op mijn yogaschool avontuur. Een Australische organisatie die meerdere yoga teacher trainingen (YTT) per maand geeft op Bali. Mijn training vond plaats op Nusa Lembongan. Tijdens de cursus vonden er werkzaamheden plaats aan de yoga shala, welke nu zo goed als afgerond zijn. De onderstaande bevindingen zijn allen gebaseerd op mijn eigen ervaring en kunnen voor andere mensen ervaren zijn op een andere manier. 

Ik ben gestopt. Wat?! Ja. Ik ben gestopt met de yoga training. De training waar ik al maanden naar uit had zitten kijken. De training die de kennis voor mijn passie yoga zou gaan vergroten, is er niet meer. Of tenminste, niet meer voor mij. Had ik ooit zien aankomen dat het zo zou lopen? Absoluut niet. Had ik anders gehandeld als ik wist dat dit de uitkomst zou zijn? Zeer zeker niet.

Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.36.57

Gek kunnen ze ons niet krijgen, dat zijn we al!

Wat is er gebeurd? Vraag je je wellicht af. Ik zal jullie het lange verhaal besparen. Met name omdat ik zelf te veel negatieve emoties ervaar wanneer ik het nogmaals op papier zou moeten zetten. Maar in het kort; na het indienen van een geluidsoverlast klacht, was alle mindfulness ver te zoeken bij de organisatie. In eerste instantie doordat de organisatie veel druk uit begon uit te oefenen op een persoonlijk vlak (‘het klinkt alsof je veel issues hebt die je nu op ons projecteert’), daarna op “zakelijk” vlak (‘hoe denk je dat een vergoeding je een betere yoga lerares maakt?/ Mijn guru in India zei; als je je niet over geluidsoverlast heen kunt zetten, dan zou je geen yogalerares moeten worden!’) en uiteindelijk door alle vertrouwelijke informatie die gedeeld was tijdens de lessen, tegen mij te gebruiken.

Hoe vriendelijk en zakelijk ik ook probeerde te blijven, de organisatie bleef de gekste argumenten aanhalen om maar te proberen mij m’n mond te laten houden. Zoals je begrijpt was de situatie onderhand zo verstoord geraakt, dat blijven geen optie meer leek.  Al was ik 100% zeker gebleven, als ze me niet al mijn geld terug hadden gegeven. Want dat hebben ze gedaan; het was blijven zonder restitutie en m’n mond houden, of weggaan met al m’n geld en m’n mond houden. Dus dat is het geworden, minus mijn mond houden dan. Ondanks dat dit mijn persoonlijk ervaring was en andere wellicht een hele andere ervaring hebben gehad, vind ik het toch belangrijk om te delen waar je op moet letten bij het boeken van een yoga teacher training.

IMG_3488

“Don’t worry, be happy” 

Westers is niet altijd beter
Als het op yoga aankomt, is westers niet altijd beter. Nu wil ik zeker niet zeggen dat alle westerse scholen slecht zijn. (In Nederland worden er bijvoorbeeld ook echt hele goede yoga teacher trainingen gegeven bij bijvoorbeeld Delight Yoga) Of dat in India alle scholen wel perfect zijn. Uiteindelijk begrijpen we allemaal dat yoga op dit moment booming business is en dat er veel mensen zijn die hier veel geld aan verdienen. Maar toch zijn er veel Westerse instanties die in het buitenland trainingen geven, die meer lijken op fabrieken dan welgemeende yogascholen.

Doe onderzoek
Achter af las ik op TripAdvisor veel negatieve beoordelingen over de yoga organisatie waar ik mee in zee ben gegaan. Velen daarvan waarschuwde al voor een geldwolf gevoel. Het gevoel dat het meer ging om de keiharde euros dan om het belang van de student. Een goede site is bookyogateachertraining.com hier staan veel yogascholen aangeschreven en vind je veel recensies. Maar doe ook buiten deze site onderzoek! Google de yogaschool, vraag je yoga leraar in Nederland of andere bekende met het vak en bel met de organisatie.

Bedenk wat jij wil leren
Niet alle trainingen zijn hetzelfde. De ene training focust zich meer op de historie van yoga, de andere op het meditatie vlak en weer een ander meer op de Asana’s (de oefeningen zoals wij yoga kennen). Persoonlijk vond ik het jammer dat deze cursus minimaal bestond uit het uitvoeren van Asana’s. Ik had gedacht dat het veel meer fysiek zou zijn dan theoretisch. Dit is dus nogmaals, voor elke training verschillend. Zo zijn er ook trainingen die meer gefocust zijn op het fysiek uitvoeren van de Asana’s. Maar ook trainingen die meer focussen op de Pranayama (adem technieken) en meditaties.

Vraag de yoga organisatie hier naar. Bekijk goed hoe de voorbeeld schema’s eruit zien en vraag ook wat sommige lessen inhouden. Vertel ze waar je opzoek naar bent en vraag ze of dit aansluit op hun lespakket.

IMG_3473

Robin geeft meditatie les aan Balinese kids 

Loslaten is geen opgeven

Het feit dat ik deze training los moet laten, zie ik niet als opgeven. Liever draai ik het om en haal ik er een leermoment uit. Een positieve kijk op een ‘uitdagende’ situatie. En hopelijk een handvat voor alle meiden die, net als ik, opzoek zijn naar een geschikte YTT. Ik ben ontzettend trots op mezelf hoe ik me staande heb weten te houden in deze ongemakkelijke en uitdagende situatie en daar ben ik dankbaar voor.

Ik zal nooit een yogi worden die bidt naar God en het slecht vindt dat yoga wordt gebruikt als fitness. Persoonlijk vind ik dat iedereen lekker moet doen waar hij/zij zich lekker bij voelt. En als dat is omdat je yoga gebruikt of je benen in je nek te kunnen leggen, dan moet je dat lekker doen.

Yogi Bear 
Voor mij is yoga een balans vinden tussen lichaam en geest. Dat behaal ik door mijn geest uit te dagen door middel van mijn lichaam. Met de juiste ademhalingstechnieken maak ik mijn lichaam sterker en overwin ik het van mijn geest. Dit voor mij is niet veranderd.

Mijn droom is om mijn eigen online yogaschool te beginnen en hier blijf ik hard voor werken. Voor nu timmer ik hard aan de weg om mijn eigen Yoga blog te launchen (volg @YogiMe en blijf op de hoogte!) en hoop ik dat ik andere kan motiveren om ook hun dromen te blijven volgen. Beren zullen altijd op de weg komen, dat heb je niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt, is hoe je met deze beer omgaat. Dat zijn je leermomenten.

Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.36.19

Houd @YogiMe in de gaten!

Uiteindelijk kijk ik nu terug op twee weken kennismaking binnen een yoga teacher training. Ik weet nu waar ik op moet letten bij het inschrijven van een nieuwe training. Of ik een nieuwe training ga doen? Misschien. Maar niet voordat ik uitgebreid onderzoek heb gedaan!

Vragen over deze of andere ervaringen? Ben je zelf opzoek naar een fijne YYT en weet je niet waar je moet beginnen? Laat dan je reactie hieronder achter en chat met Robin! 

Lees ook: Welkom in de wondere wereld van Yoga en Panda’s