Charlotte Labee: minder stress op een dag

We hebben massaal te maken met een hoog stress niveau. Vaak lezen we over de negativiteit van stress, maar stress zorgt er ook voor dat je scherp en alert kunt zijn. Stress heeft een biologische functie die goed voor ons werkt. Dat je focus kunt hebben, alert bent, je doelen kunt halen, dat je in actie komt. Positieve stress ervaar je o.a. als je iets wilt bereiken. Als stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt, dan wordt stress chronisch en wordt het negatief. Een belasting voor je body & mind. Vaak is er dan ook geen tijd om te herstellen waardoor het stress hormoon cortisol een sloop hormoon wordt.

Je (hersen) cellen lijden enorm onder deze belasting. Je immuunsysteem werkt minder goed voor je, maar ook in je brein gebeurt er iets bijzonders: je cognitieve functies gaan achteruit, dit kan wel oplopen tot 30% slechter functioneren van jouw brein. Waardoor je kunt stellen dat stress ons direct dommer maakt. Bewezen is ook dat in tijden van negatieve stress je minder goed gebruik kunt maken van je rationele brein en alle functies die hierbij horen.
Langer dan 20 minuten te maken met negatieve stress? Daarvan wordt gesteld door de wetenschap dat dit al direct schadelijk is voor je hele systeem.

Hoe voorkomen we dit?
Door regelmatig pauzes in te lassen op een dag. Daardoor wordt je brein veel “slimmer” je kunt je beter focussen en je zult ervaren dat je creatiever wordt. Het
werkt al na 5 minuten ontspannen, dat jouw brein weer herstelt en er weer tegenaan kan.

Hieronder een aantal tips die je direct kunt toepassen op een dag.

1. Vermijd multitasken, leg je telefoon daarom vaker weg, dit is een enorme stress veroorzaker
2. Eet een avocado, door de juiste voedingsstoffen verlaag je je stress direct
3. Wandel 5 minuten in de buitenlucht, het liefst in de natuur
4. Doe 5 minuten een bewuste ademhalingsoefening
5. Drink een groot glas lauw warm water

boek charlotte labee

Bestel het boek Brain Balance op de website van Charlotte Labee!