Bijhouden: een health dagboek voor je gezondheid

Meestal besteden we niet veel aandacht aan onze gezondheid. Totdat we klachten krijgen, dan moeten we wel. Want als je je zwaar klote voelt stop je à la minute met alles en luister je eindelijk naar je lichaam. Als je je té zwaar voelt ga je ook opeens op je voeding letten, vaak is het dan al te laat

Meer aandacht voor je lichaam, geest en hormoonhuishouding doet wonderen! Een health dagboek helpt je hierbij. Het is een perfecte weerspiegeling van je gezondheid als je alle lichamelijke, emotionele, mentale én spirituele ervaringen en veranderingen opschrijft. Daarbij is het handig om zo patronen te ontdekken en de bron val al je klachten aan te pakken.

Lichamelijke klachten
Heb je last van hoofdpijn, buikpijn of slapeloosheid? Dan kan het health dagboek je beter maken, als je tenminste alles nauwkeurig noteert. Voeding heeft namelijk een grote invloed op deze kwalen. Lactose, gluten, alcohol, cafeïne en suiker kunnen je aardig van slag brengen als je daar gevoelig voor bent. Verder ben je allergieën of andere narigheden ook sneller op het spoor.

Zuurpruimen opgelet: zo krijg je een perfect alkalisch lichaam.

Gierende hormonen
Iedere vrouw weet dat hormonen ons regelmatig de baas zijn. Ze spelen een grote rol en niet alleen wanneer we ongesteld zijn. Ben jij moe, down en heb jij een kort lontje? Dat kan wel eens door die hormonen komen. Veel haaruitval? Verouderingsverschijnselen? Kan ook allemaal met hormonen te maken hebben. Heb jij de laatste tijd veel vet op je buik? Dat kan wel eens door het stresshormoon cortisol komen. Dus schrijf op wat je eet, hoeveel je slaapt en hoe je je voelt om zo de oorzaak van je klachten te ontrafelen.

Mentale en emotionele klachten
Het is erg belangrijk dat lichaam en geest in balans zijn. Depressie, angst of zorgen hebben een grote impact op je lijf. Negatieve gevoelens van je af schrijven heeft een therapeutische werking. Daarbij zijn terugkerende emotionele patronen eenvoudig terug te lezen. Hierdoor kun je bepaalde situaties vermijden of juist opzoeken.

Zeg maar dag tegen je wallen!

Spiritueel?
Ben jij een spiritueel persoon? Denk jij veel na over het leven, of heb jij een bepaalde levenswijze of geloofsovertuiging? Dan heeft dit ook invloed op jouw algehele welzijn. Schrijf het op! Niet alleen voor je gezondheid maar ook omdat het fijn is om terug te lezen hoe jij jezelf ontwikkelt en waar je voor staat.

Nu dit alles op papier staat, kun jij jouw lichaam beter leren begrijpen. Veranderingen en patronen die wekelijks of maandelijks terugkomen bevatten nuttige informatie. Zo kan het zijn dat jij ieder weekend hoofdpijn hebt, dit hoeft niet per se een kater te zijn, het kan ook een gebrek aan cafeïne zijn omdat je op kantoor meer koffie drinkt. Beschouw het dagboek als een extra tool voor een gezonder lichaam. Als je jezelf niet lekker voelt moet je zeker naar een dokter gaan, maar ook tijdens dit bezoek is een health dagboek goud waard.