Bewezen: de oudste thuis is slimmer dan jongere broertjes en zusjes

Het oudste kind wordt vaak gezien als een voorbeeld. Het heeft voordelen en nadelen om de oudste thuis te zijn, zo moeten ze altijd zeuren om dingen voor elkaar te krijgen. Worden ze vaker dan ze willen ‘bazig’ genoemd (daar zit een kern van waarheid in) en voelen ze zich verantwoordelijk voor alles en iedereen.

Nog een minpuntje, als oudste zus ben je vaak dikker dan de rest, je hebt zelfs 29 procent meer kans op overgewicht dan je jongere zusje en 49 procent meer op obesitas, dit schrijft New Scientist.

Wat er ook over je gezegd wordt: je jongere broertjes en zusjes kunnen niet zeggen dat je dom bent want je bent wel degelijk de slimste! Onderzoekers van de University of Edinburgh hebben dit onderzocht en gaven ons meteen een rede voor deze uitmuntende intelligentie. Oudste kinderen worden mentaal vaker uitgedaagd door hun ouders. De ouders zijn veel bewuster en intensiever bezig met het aanleren van dingen.

Voor keiharde cijfers werden maar liefst vijfduizend kinderen gevolgd vanaf de geboorte tot hun veertiende levensjaar. In de meeste gevallen bleek de oudste een hoger IQ te hebben. Ze scoorden beter op het gebied van lezen, rekenen, namen onthouden en logisch nadenken. Ha! Steek die maar in je zak…

Lees ook: mensen met groene ogen blijken dus ongelofelijk speciaal.