Ben jij een typische mien ongeduld?

Er bestaan mensen die altijd kalm en rustig blijven. Die ‘geduldig’ afwachten. Dit soort types zijn nooit gefrustreerd en voelen zich nimmer onrustig. Dat lijkt ons heerlijk. Want de meeste mensen om ons heen zijn niet de kalmte zelve. Misschien omdat we in de drukke stad wonen én werken? Of omdat iedereen een veeleisende baan heeft met daarnaast nog een gigantisch sociaal leven? In ieder geval staan de meeste te trappelen van ongeduld als we ze tegen het lijf lopen.

Hoe kan dat anders? Op welke manier kunnen we het ongeduldige volk duidelijk maken dat al die stress nergens voor nodig is?

Focus je op de lange termijn
Zorgen gaan altijd over de toekomst. Het helpt niet als jij een onrealistisch perpectief hebt of nog he-le-maal niet weet wat de toekomst brengt. Waar ga je wonen? Of werken? Hoe ziet je relatie er over 10 jaar uit, als je er al een hebt? Allemaal vragen die het plaatje in jouw hoofd compleet maken. De toekomst heb je alleen niet helemaal zelf in de hand. Het enige wat je kunt doen is jezelf doelen stellen op de lange termijn. Wat wil jij uiteindelijk bereiken? Een relatie met een man die je vertrouwd en waar je op kunt bouwen? Deze vent komt heus niet zomaar je leven binnen wandelen. Dus als jij aan het daten bent, take it easy. Jij weet wat je wilt, als deze man dat te bieden heeft komt het vanzelf allemaal goed. Zo niet: dan mag hij wegwezen en is hij niet het uiteindelijke doel.

Creatievelingen: de wereld ligt aan jullie voeten.

Stel jezelf de vraag: wat kun je nú doen?
Geduld, of een gebrek aan geduld komt vaak doordat je iets wilt wat niet snel genoeg op je pad komt. Vooral als je ergens op wacht waardoor je leven stukken beter wordt. Ga bij jezelf na of je er wel alles aan doet om de huidige omstandigheden te veranderen. Als jij weet dat je er echt alles aan doet om je doel te bereiken geeft dat rust. Wil jij 10 kilo kwijt? It takes time. Maar weet wel dat ze er niet vanzelf afvliegen. Sport voldoende en eet gezond. Ben jij toe aan een nieuwe carrière? Ga dan eens met andere mensen uit het veld praten, herzie je CV en ga ergens op gesprek. Het is geen garantie op een nieuwe baan, maar passief afwachten brengt je al helemaal niks.

Zelfreflectie
Zit jij ergens op te wachten? Voel jij je onrustig? Zorg ervoor dat het wachten niet ondraaglijk wordt en reflecteer. Je bent onderweg naar een doel en daar kun je heel wat van leren. Wat zou je de volgende keer anders doen? En waar ben je wél trots op? Op deze manier leer je jezelf beter kennen en erken je persoonlijke groei. Pas dan zie je wat je allemaal hebt geleerd in de afgelopen tijd en dat het wachten niet voor niks is geweest.

Niet alles kan
Het liefste wil je de touwtjes áltijd in handen houden. We hebben de behoeften om alles te plannen. Maar! Dit kan niet lieve mensen. Zelfs al zou je er alles aan doen om jouw doelen te bereiken, er zijn altijd anderen mee gemoeid.

Heb jij je oog laten vallen op een nieuwe baan? Dit moet ‘m worden! Op papier ben jij de geknipte kandidaat en het sollicitatiegesprek ging nog veel beter. Maar juich niet te vroeg, er staan waarschijnlijk nog 10 andere ‘geknipte’ kandidaten bij hetzelfde bedrijf op de stoep. Grote kans dat zij nét zo geschikt zijn als dat jij dat bent. Het enige wat je kunt doen is afwachten. Daarbij is een afwijzing niet het einde van de wereld. Ook hier leer je van. En zo zijn er nog heel veel situaties die je zelf niet in de hand hebt, het weer bijvoorbeeld. Valt jou vakantie in het water? Accepteer dat het regent, en pas je plannen aan. Pak een glas wijn met een goed boek of ga taart bakken.

Neem afstand
Letterlijk en figuurlijk. Het is bevrijdend om een situatie die je nergens brengt los te laten. Soms is het lastig om bepaalde zaken op z’n beloop te laten. Dan is het verstandig om écht afstand te nemen. Ga een weekend, of nog beter, een week weg. Een andere omgeving maakt je hoofd leeg. Is het niet mogelijk om eropuit te gaan? Neem dan in ieder geval iedere dag pauze waarbij je vooral niet achter je bureau blijft zitten. Ga een blokje om.

Geduld kun je leren!
In the end kan iedereen geduldig worden. Oefening baart kunst. Laat mensen uitpraten ook al heb je haast en laat jezelf niet opjagen als je vast staat in het verkeer. Dat laatste heeft namelijk helemaal geen zin. Ongeduldige mensen zijn vaak gefrustreerd, geduldige mensen zijn kalm en ontspannen. En zeg nou zelf, bij welke groep hoor jij liever?