Bedankt voor deze tegenslag

Tegenslagen, verdrietige omstandigheden en ongeluk? Bedank voor deze tegenslagen. We kiezen plezier boven pijn, zoet boven bitter, licht boven donker en dit wordt een probleem op zich. Tegenwoordig kunnen we heel moeilijk dealen met de minder leuke dingen in het leven terwijl die er altijd al waren.

Iets is verkeerd. Iets moet opgelost worden. Problemen moeten de wereld uit. We zijn alleen maar bezig met het wegwerken van tegenslagen terwijl het net zo belangrijk is om hier bij stil te staan zonder het meteen een ‘slecht’ label te geven.

Of het nu gaat om een persoon, een relatie, een inner struggle of een gezondheidsprobleem. Probeer het eerst te observeren zonder te concluderen. Zonder een label op de situatie te plakken. Júíst omdat je iets als ‘slecht’ of ‘negatief’ bestempeld, wordt het probleem alleen maar groter. Er spelen vast en zeker nog heel veel andere dingen in je leven die fijn zijn en die verdwijnen naar de achtergrond als je je hyper focust op dingen die pijn doen. Niets blijft ooit hetzelfde. Of, zoals de dichter Rilke het mooi verwoorde: “No feeling is final.”

De natuur bepaald en weet wat jouw grenzen zijn en daar moet je in vertrouwen. We kunnen ons leven niet oppoetsen of polijstten, het is wat het is. Dus ook in bittere tijden moet je accepteren dat het zo is om uiteindelijk de levenslust te hervinden. Zoek de balans en focus je niet op ‘slecht’. Dit wil niet zeggen dat je niet verdrietig mag zijn maar verwacht ook niet het tegenovergestelde: een groot feest. Want zelfs als je enorm verdrietig bent, moet je openstaan voor kleine geluksmomentjes die zorgen voor sprankjes liefde in bittere tijden.