Wat als mensen je leegzuigen en zwart maken

In verschillende fases van je leven kom je allerlei soorten mensen tegen. Met sommige heb je een intense klik en ga je samen verder. Heel soms blijkt die klik de grootste fout van je leven. Dan kom je erachter dat deze persoon het helemaal niet goed met je voor heeft. Je wordt bespeeld en voorgelogen. Er wordt je onrecht aangedaan.

Ik spreek uit ervaring en ben daarin zeker niet de enige. Vooral als je gevoelig, lief en zorgzaam bent, maken mensen daar misbruik van. Types die je inpakken maar vervolgens dol zijn om de touwtjes van jou leven in handen te nemen. Mensen die je wantrouwen of jaloers zijn. Of mensen die ondanks jouw openheid erg stiekem en geheimzinnig doen. Ze gunnen je niks en daar moet je het mee doen.

De narcist
Je kunt ze tegenkomen in zogenaamde vriendschappen of liefdesrelaties maar ook op de werkvloer. Mannen óf vrouwen die enkel zijn of haar eigen doelen nastreven en geen rekening houden met jou gevoelens. Types die geobsedeerd zijn met zichzelf en totaal geen inlevingsvermogen hebben. Freud noemde dit ook wel narcisten. Het zijn dominante types die eigenlijk altijd de aandacht willen, altijd gelijk willen en vooral geen empatisch vermogen hebben. De buitenwereld heeft dit vaak niet door en dat maakt het extra vervelend.

Ze gaan over grenzen heen
In het begin wordt je vaak de hemel ingeprezen maar dit duurt niet lang. Na een tijdje ga je merken dat je meedogenloze kritiek over je heen krijgt. Niks is goed genoeg. Jij krijg nooit meer een moment om te shinen en daardoor brokkelt jouw zelfvertrouwen stukje bij beetje af. Op een slinkse wijze proberen ze je zwart te maken om zelf in de schijnwerpers te staan. Ze prijzen zichzelf de hemel in ten kostte van een ander. Als jij de ander bent dan heeft dit een lange nasleep. De leugens en het onrecht zorgen voor een deuk in je zelfvertrouwen maar daar stopt het niet…

Bij een ander komen ze aardig en charismatisch over
Als jij besluit om de banden met deze persoon te verbreken, wordt dit niet geaccepteerd. In mijn geval kwam ik erachter dat iemand al maanden aan glashard aan het liegen was. Er werden buiten mij om dealtjes gesloten en dingen achter gehouden. Toen ik daarachter kwam en degene confronteerde brak de hel pas echt uit. De persoon in kwestie besloot om de rollen om te draaien en zelf in de slachtofferrol te kruipen. IK was opeens degene die het allemaal verkeerd had gedaan en dat kreeg iedereen te horen ook. Helaas nemen veel mensen klakkeloos aan, dat wat ze horen ook de waarheid is. Opeens was ik de boosdoener, de bitch. Dat voelde zo oneerlijk. Onrecht is bijna net zo heftig als rouw. Je kunt er niet van slapen, het maakt je onzeker en er blijft niks van je over. Onrecht raakt je!

Lees ook: Onrecht. Zo ga je er mee om.