Streef naar aanwezigheid, niet naar perfectie

Dankbaarheid maakt van alles wat we hebben genoeg, en meer. Het verandert ontkenning in acceptatie, chaos in orde, verwarring in helderheid… en het geeft zin aan ons verleden, brengt vrede voor vandaag en creëert een visie voor morgen. Deze woorden maken een diepe indruk op mij en leren om perfectie los te laten.

Lees ook: liefhebbers van geurkaarsen verzamelen! 

Zeker in deze tijd van jaar, met veel prikkels, staan we soms te weinig stil bij alles wat we al hebben. Soms is het goed om jezelf aan dingen te herinneren, en daardoor het mooie in ons niet altijd perfecte leven te zien. Maak het mogelijk om tussen de chaos van werk, familie, vrienden, reizen en de feestdagen, dankbaar te zijn voor dingen die er zijn.

Perfectie bestaat niet

Besef je dat genoeg soms ook gewoon genoeg is en neem dingen gewoon zoals ze zijn. Altijd maar meer willen hebben, streven naar perfectie, het hoort erbij. Vooral vrouwen maken er zeker in de laatste maand van het jaar een gewoonte van om perfect gastvrij, perfect sociaal of perfect mooi te zijn. We willen indruk maken op gasten met de mooiste gerechten, een knaller van een feestoutfit en een opgeruimd en sfeervol huis.

Dit willen we allemaal tussen de bedrijven door regelen, omdat het zo hoort. We krijgen het voorgeschoteld en het is ons aangeleerd. Alleen put het je ook uit… dat eeuwige rennen, het streberige en het gevoel dat je het nooit goed doet.

Streef naar aanwezigheid

Wanneer je handelt vanuit dankbaarheid, ben je meer aanwezig en minder bezig. Hierdoor open je je hart om te voelen en te verbinden. Is dat niet het doel van de feestdagen? Streef daarom naar aanwezigheid in plaats van perfectie. Voor je het weet zijn jouw vrije dagen weer geteld en ben je helemaal niet bezig geweest met voelen. De duizelingwekkende opwinding van kinderen, de wijze levensverhalen van een ouder iemand of de decoratie waar je zelf niks voor hoeft te doen.

Laten we wat vaker pauze nemen om dankbaar te zijn. Écht dankbaar… want je hebt genoeg.