6 tekenen dat jij verslaafd bent aan liefde

Het klinkt gek, maar liefde is een verslaving. Er zijn mensen die liever over hun spannende en onvoorspelbare seksleven praten dan over werk, vrije tijd of andere zaken. Liefde is fijn, maar het is minder fijn als het een obsessie wordt. Als je je constant bemind en geliefd wilt voelen en geen genoegen neemt met houden van.

Een romantische relatie is onmogelijk voor ‘liefdesjunkies’, dit is té saai. Het zijn love suckers en een gelijkwaardige relatiezit er niet in. Hoe herken je love suckers?

Puppylove
Het zijn types die dol zijn op liefde, maar bang voor meer. Ze blijven vaak plakken in de eerste fase van liefde. Daten. Dit is nieuw, spannend en mysterieus. In deze fase wil je elkaar héél graag, juist omdat je elkaar nog niet goed kent. Je vormt je een ideaalbeeld van jouw liefdespartner en dit is vaak een dromerig maar onrealistisch beeld. Als je bewust wilt liefhebben, moet je elkaar écht leren kennen. Ook de minder fijne karaktertrekjes – en die heeft iedereen! -, vieze sokken en luiheid moet je op de koop toenemen. Echte liefde komt van twee kanten en heeft alles te maken met iemand waarderen hoe hij of zij is. Je bent samen één. En op den duur heb je ook niet meer de hele dag door seks. Als je dit vervelend vindt, en deze seksloze momenten probeert te compenseren met nieuwe kleren of zelfs een nieuw liefje, dan weet je dat er iets mis is.

 

Lees ook: 30 vragen om erachter te komen of jullie écht bij elkaar passen.

 

Meer en beter
Je verliest jezelf in fantasieën over relaties die mogelijk beter, spannender of juist zekerder zijn. In plaatst dat jouw geliefde je gelijke is, hangt jouw geluk hangt af van jullie relatie.
Dit toont veel overeenkomsten met een verslaving. Bij iedere verslaving is de verslaafde namelijk afhankelijk van: shoppen, drank, drugs, werk, internet, personen en ga zo maar door.

Intimiteit met romantiek verwarren
Is typisch iets wat je sneller doet als je op zoek bent naar een loveshot. Romantiek is dromerig en onwerkelijk. Voor romantiek kun je een masker opzetten en de beste versie van jezelf zijn, dat geldt ook voor de ander. Intimiteit gaat verder dan dat. Om intiem te zijn moet je eerlijk zijn en jezelf kwetsbaar opstellen. Dat is niet opwindend maar best wel eng, wie weet wat voor ’n afknappers er om de hoek komen kijken. You don’t wanna know. Of juist wel, als je écht voor iemand gaat.

Je bent voorbereid op teleurstelling
Er zijn momenten dat je ‘high‘ bent van de liefde en dit gelukzalige gevoel kan natuurlijk niet altijd zo blijven. Dat weet je, maar dat maakt een terugval nog steeds niet fijn. Er zijn altijd dagen waarop je weer oog in oog staat met de realiteit waarvan je probeert te ontsnappen, door jezelf te fixeren op liefde en het geliefde object. Een liefdesverslaving is verliefd zijn op de liefde en de opwinding die daarbij komt kijken. De stofjes die vrijkomen in je hersenen en de heftige emoties die je eigenlijk de hele dag door wilt ervaren. Alleen het tegenovergestelde is meestal het geval. Want als je verliefd wordt op een illusie, een door jezelf gecreëerd ideaalbeeld, kan dit alleen maar tegenvallen. Niemand voldoet aan jouw eisen van de ideale man of vrouw. Dus ja, teleurstelling is gegarandeerd.

Authenticiteit gaat verloren
Niet alleen jouw partner moet perfect zijn, jij ook. Want hoe sla je anders een ideale man of vrouw aan de haak? Met al je hoge eisen moet jij zelf ook aan de hoogste eisen voldoen. Zonde. Want niemand is perfect, wordt beeldschoon wakker en ruikt ’s ochtends heerlijk uit z’n mond. Je kunt jezelf natuurlijk nog voordat het licht wordt een laag schmink geven, kauwgom eten en er super charmant bij gaan liggen, maar dat is niet waar liefde om draait. Geloof mij, het schrikt je lover eerder af.

Je voelt je altijd afgewezen
Maar in feite wijs jij jezelf al heel je leven af. En omdat jij onzeker bent en jezelf niet accepteert, probeer je dit te compenseren met de liefde van een ander. Love suckers hunkeren altijd naar bevestiging en hun hele ‘zijn’ hangt af van een ander.

Lees ook: Iedereen heeft aanleg om vreemd te gaan.